artikel
Voor en tegen – Reacties op blog Rijtjeshuizen
In zijn blog reageerde Harm Tilman op het pleidooi van Friso de Zeeuw voor rijtjeswoningen. Ook dat leverde weer een stroom aan reacties op. Architecten en ontwikkelaars zijn belangrijke spelers in het oplossen van de enorme woningbouwopgave. De essentiële vraag blijft: hoe willen we wonen?
Het rijhuis is een prachtige typologie. Los van waar ze komen en zonder plat te worden en andere typen uit te sluiten, graag met meer ambitie ontwikkelen en bouwen https://t.co/UWhwh9HWc9
— Harm Tilman (@HarmTilman) 5 februari 2018
Tweets
mooi antwoord op het pleidooi van friso de zeeuw voor rijtjeshuizen: eenzijdige nadruk hierop levert doodse stukken stad op, aldus @HarmTilman https://t.co/tl7v97HxoF
— frans soeterbroek (@ruimtemaker) 5 februari 2018
De Pavlov reacties op de Zeeuw zijn sneu aan het worden. Bij alle grote ontwikkelingen (nieuwbouw en herontwikkeling) in de steden zijn een keur aan ontwikkelaars betrokken. En gezien de woonvoorkeuren van jonge gezinnen is er natuurlijk ook ruimte voor grondgebonden woningen.
— Carel de Reus (@carelone) 5 februari 2018
Facebookreacties
Wat ik niet snap is dat in diverse Europese steden gezinsappartementen veel te vinden zijn met een ruime entree zodat kinderen de ruimte hebben bij binnenkomst en met grote terrasruimte. Maar dat je dit type woning in Nederland met het vergrootglas moet zoeken, en dan is het vaak nog eens onbetaalbaar want een nicheproduct. Als daar niet in voorzien wordt kom je vanzelf uit bij veel rijtjeshuizen met eindeloos forensen en een trek van gezinnen uit de stad tot gevolg.
De dichtheden gaan omhoog; de woonoppervlakken en het aantal kamers omlaag. Ook de rijtjeshuizen worden steeds smaller en ondieper. De wijken waren altijd al vrij monotoon, maar voor Europese begrippen zijn Nederlandse wijken een waar feest van variatie met bovendien veel water en groen. […] Voor een gevarieerde woonwijk blijven zo maar weinig functies over: scholen, sport, en wat winkels. Is dat erg? De meeste mensen willen rust in hun woonomgeving en een bruisend centrum waar ze snel kunnen komen. De meeste woonwijken in de gemiddelde, niet te grote Nederlandse stad voldoen prima aan die voorwaarden.
‘Betaalbaar wonen’ staat in Nederland gelijk aan lelijk, veel, op of naast elkaar gepropt, fantasieloos en zonder enige variatie, onder het mom van: ‘wees blij dat je onderdak hebt’. Is er ooit gevraagd naar wensen van een huiszoeker en gedacht aan praktische, leuke, gezellige, kleinere wijkjes waar je vanzelf met elkaar omgaat i.p.v. een (huis)nummer te zijn?
Meer over rijtjeshuizen