artikel

Voor en tegen – Reacties op blog Rijtjeshuizen

Architectuur

In zijn blog reageerde Harm Tilman op het pleidooi van Friso de Zeeuw voor rijtjeswoningen. Ook dat leverde weer een stroom aan reacties op. Architecten en ontwikkelaars zijn belangrijke spelers in het oplossen van de enorme woningbouwopgave. De essentiële vraag blijft: hoe willen we wonen?

 

Tweets

 

Facebookreacties

Rik Catau

Wat ik niet snap is dat in diverse Europese steden gezinsappartementen veel te vinden zijn met een ruime entree zodat kinderen de ruimte hebben bij binnenkomst en met grote terrasruimte. Maar dat je dit type woning in Nederland met het vergrootglas moet zoeken, en dan is het vaak nog eens onbetaalbaar want een nicheproduct. Als daar niet in voorzien wordt kom je vanzelf uit bij veel rijtjeshuizen met eindeloos forensen en een trek van gezinnen uit de stad tot gevolg.

Jeroen Huijsinga

De dichtheden gaan omhoog; de woonoppervlakken en het aantal kamers omlaag. Ook de rijtjeshuizen worden steeds smaller en ondieper. De wijken waren altijd al vrij monotoon, maar voor Europese begrippen zijn Nederlandse wijken een waar feest van variatie met bovendien veel water en groen. […] Voor een gevarieerde woonwijk blijven zo maar weinig functies over: scholen, sport, en wat winkels. Is dat erg? De meeste mensen willen rust in hun woonomgeving en een bruisend centrum waar ze snel kunnen komen. De meeste woonwijken in de gemiddelde, niet te grote Nederlandse stad voldoen prima aan die voorwaarden.

Greet Dijkhuis

‘Betaalbaar wonen’ staat in Nederland gelijk aan lelijk, veel, op of naast elkaar gepropt, fantasieloos en zonder enige variatie, onder het mom van: ‘wees blij dat je onderdak hebt’. Is er ooit gevraagd naar wensen van een huiszoeker en gedacht aan praktische, leuke, gezellige, kleinere wijkjes waar je vanzelf met elkaar omgaat i.p.v. een (huis)nummer te zijn?

 


Meer over rijtjeshuizen

 

Reageer op dit artikel