Museum BroekerVeiling in Broek op Langedijk

Museum BroekerVeiling is de oudste groenteveiling van ons land. Om te zorgen dat t grotendeels onverwarmde veilingmuseum ook 's winters open kan blijven, ontwierp Architektenkombinatie Bos Hofman Wiebing een contrasterend entreegebouw dat doorgang geeft tot het museumcomplex.

Het nieuwe gedeelte, met daarin het restaurant, presentatieruimtes, de kassa annex winkel en kantoren, heeft dezelfde richting als het bestaande gebouw en ligt vrij in de ruimte aan het begin van het museumterrein. Het bestaat uit twee volumes met daartussen een passage die vervolgens middels een brug aansluit op het bestaande complex. Zo zijn de vorm en inhoud een introductie tot het hele museumcomplex.

Historie op de gevel

Doordat de gevelbekleding met bedrukte glaspanelen de functies in de volumes niet prijsgeeft, dient de nieuwbouw zich aan als museum.

Voor de prints van de glasgevel is gebruik gemaakt van een luchtfoto van Langedijk uit de jaren vijftig, toen nog grotendeels een eilandenrijk. Deze eilanden zijn onlosmakelijk verbonden met de historie van de BroekerVeiling. Het is een subtiele verweving tussen het oude en het nieuwe. Het complete fragment is op ieder aanzicht van het gebouw terug te vinden.

De glasplaten zijn aan de buitenzijde voorzien van een wit geëmailleerde opdruk. De zon werpt schaduwen op de zwarte achtergrond waardoor de gelaagdheid sterker wordt. Het glas loopt zonder onderbrekingen door over de ramen en deuren.

Interieur

Het interieur wordt, passend bij het exterieur, qua kleur beheerst door grijstonen van licht tot bijna zwart. Als leidend thema voor de niet-museale ruimtes zijn op markante plaatsen kleurrijke prints aangebracht met uitvergrotingen van de verschillende groenten die hier vroeger geveild werden.