Gemeentehuis in Oss door Architectenbureau De Twee Snoeken

Levendige contacten, een kleurrijke clientèle en een informele, huiselijke sfeer kenmerken de inrichting van het vernieuwde gemeentehuis in Oss. Het meubilair is zo opgesteld dat mensen op een ongedwongen wijze met elkaar in contact komen.

De gemeente Oss wilde het bestaande gemeentehuis moderniseren en uitbreiden, omdat de huidige huisvesting op allerlei vlakken niet meer voldeed. De bestaande publiekshal was te gesloten en paste niet bij het gewenste open dienstverleningsconcept van de gemeente. Verder was er een opwaardering van de bestaande kantoren nodig, zodat de werkplekken zouden voldoen aan alle klimatologische en arbotechnische eisen.

Metamorfose

Architectenbureau De Twee Snoeken voerde de renovatie tussen 2006 en 2010 gefaseerd uit, waardoor het gemeentehuis gewoon kon blijven functioneren. In die periode zijn diverse architectonische ingrepen uitgevoerd. Door het ‘opdikken’ van het bestaande zuidblok van het gemeentehuis is 1200 m² extra kantooroppervlakte toegevoegd. Daarnaast is een grotere publiekshal gerealiseerd, gecombineerd met een bedrijfsverzamelgebouw. Verder is een nieuwe raadzaal en een vergadercentrum ontworpen, is het interieur opnieuw vormgegeven en is het hele gemeentehuis met behulp van een totaalpakket aan maatregelen, optimaal verduurzaamd.

Helder en transparant

De oude, enigszins bedompte publiekshal, is in de nieuwe situatie naar het centrum van het gemeentehuis verplaatst en beslaat twee verdiepingen. Door de ruime opzet, de toepassing van een glazen pui en het gebruik van lichte kleuren en houtsoorten is een heldere, transparante ruimte ontstaan. In de nieuwe opzet heeft iedere balie en publieksdienst zijn eigen gezicht en uitstraling gekregen, terwijl toch één samenhangend geheel is vormgegeven.

Contextueel ontwerp

Bij de inrichting van de kantoren is doelbewust gekozen voor een contextueel ontwerp. Iedere afdeling heeft zijn specifieke werkzaamheden en eigen karakter. Die identiteit is medebepalend voor de inrichting van werkruimten en de sfeer op de werkvloer. Om meer zicht te krijgen op de belangrijkste werkzaamheden en kernwaarden van iedere dienst, zijn per afdeling enkele medewerkers geïnterviewd. Aan de hand van deze interviews zijn de belangrijkste afdelingskenmerken in kaart gebracht. Deze karakteristieken zijn vervolgens vertaald in een ruimtelijke opzet en een bijpassend interieurontwerp van de facilitaire zones van iedere verdieping.

Gispen

Het gehele project is gecoördineerd door het Gispen Projectteam. Dit heeft een ontwerp gemaakt en een doorlopende uitvoeringsplanning opgesteld. Projectmanagement waarin het gehele ontwerp- en realisatie proces werd bewaakt behoorde ook tot deze opdracht.

Gispen heeft de werkplekken en meubilair voor het bestuurscentrum, vergaderruimten, crisisruimten en postvoorziening geleverd. De werkplekken zijn allemaal maatwerkwerkplekken, voorzien van een speciaal blad en akoestische wanden aan de werkplek. Daarnaast is speciaal en gedetailleerd kabelmanagement geleverd