Golf van hout door Amanda Levete

Dit najaar worden bezoekers van het Victoria & Albert Museum overspoeld door een golf van hout. In het kader van de London Design Week en in opdracht van het American Hardwood Export Council ontwierp Amanda Levete een lichte houtstructuur die sierlijk om de hoofdentree van het museum krult. Ingenieus is de driedimensionale lattenconstructie, waardoor de 'Timber Wave' 12 meter hoog vrijstaand boven de bezoekers uittorent.

De gehele constructie bestaat uit 500 individuele latten, verbonden middels roestvrijstalen verbindingselementen. Uitdaging in het ontwerp van de houten golf was dat deze latten niet simpelweg rechthoekig zijn, maar driedimensionaal gemodelleerd. Arup tekende voor het doorrekenen van de complexe geometrie. Naast de constructieve uitgangspunten, moest het bureau ook rekening houden met de ontwerpvisie van Amanda Levete, die de boog als een filigrein ruimtelijk vakwerk zag. Hierdoor was de grootste uitdaging om de latten zo dun mogelijk te dimensioneren. Daarnaast moet het geheel vrijstaand zijn en kon het nergens worden bevestigd aan de gevel van het museum.

Contrast en aansluiting

Voor het ontwerp zochten Amanda Levete en haar team naar een manier om de entree verder door te trekken tot in de straat. Daarmee vormt de golf een nieuw uithangbord voor de 60.000 auto’s die dagelijks het museum passeren. De asymmetrie van de golf contrasteert met de strenge geometrie van het VA. Tegelijkertijd zoekt de golf door het herhalen van een patroon middels de lattenconstructie aansluiting bij de repetitie van klassieke motieven die in de gevel terug te vinden zijn.

Red oak

Een van de redenen waarom het American Hardwood Export Council opdracht gaf voor dit project, was de extra aandacht die het instituut hoopt te genereren voor het materiaal waar de ‘Timber Wave’ van is gemaakt: het zogenaamde ‘red oak’. Deze houtsoort is in overvloed aanwezig in Amerikaanse bossen, maar wordt ondanks zijn (volgens het AHEC) goede constructieve en esthetische eigenschappen slechts weinig toegepast door ontwerpers en architecten. Voor het Timber Wave-project is het hout voorzien van een afwerkingslaag van olie.

Software

Om goed te kunnen rekenen aan de constructie van de Timber Wave en verschillende ontwerpbeslissingen te kunnen testen, maakte Arup samen met Amanda Levete gebruik van een driedimensionaal model in Rhino, dat gekoppeld werd aan Grasshopper. Van verschillende alternatieven is vervolgens een versimpelde geometrie geïmporteerd in het constructieve berekeningsprogramma Oasys GSA.