Het ontwerp van het Nicolaaslyceum komt voort uit een integrale benadering van de verbinding met het park, de oriëntatie t.o.v. de zon, duurzaamheid, de wens van een atrium als verbindend hart in het gebouw, de visie en programma van de school.
Het atrium vormt het hart van de school dat alle ruimten verbindt, is cruciaal onderdeel in het duurzaamheidsconcept en zorgt voor licht, lucht, overzichtelijkheid en ruimtelijkheid. ‘Ontdekkend leren’ wordt zichtbaar gemaakt in het gebouw: door een grote diversiteit aan werk- en leerplekken, de zichtbaarheid van constructie en installaties en met een interactief paneel voor het tonen van duurzaamheid in de school.
Het St. Nicolaaslyceum is ontworpen met een hoge ambitie op het gebied van duurzaamheid. Door een integrale benadering van architectuur, functionaliteit, constructie, installatie en bouwfysica is een zeer duurzaam, flexibel en optimaal onderwijsgebouw ontworpen. Het gebouw is compact, optimaal georiënteerd op de zon, maakt gebruik van veel daglicht en weert de zonnewarmte met de overstekken in de gevel. Technischer oplossingen als warmte- en koudeopslag in de bodem gekoppeld aan betonkernactivering in de vloeren, gebalanceerde en CO2 gestuurde ventilatie met warmteterugwinning en zonnepanelen op het dak dragen bij aan een duurzaam en energiezuinig gebouw.