Als uitgangspunt van het project Reitdijk lag het stedenbouwkundig plan van de gemeente Groningen met aan de ene kant van de straat de rijwoningen met de versprongen façade en aan de andere kant dubbele woningen onder-één-kap. Een diepe voortuin voor de rijwoningen en de verspringingen vonden wij een bijzonder kenmerk van dit plan en wij zijn vervolgens met het idee gekomen om gezamenlijk een statig Engels landhuisachtig beeld te creëren.
Om het beeld van de sprongen te versterken, heeft moriko kira architect aan de bewoners diverse opties en variaties voor de uitbreidingen aangeboden. Iedere bewoner mocht uit een aantal verschillende opties van diepte en de vorm van de uitbereiding een keuze maken die passend is voor zijn woonwensen.
Dit betekent dat van te voren niet vaststond hoe het uiteindelijke straatbeeld eruit zou zien. Door de individuele keuze van de bewoners is het verspringende beeld van de façade versterkt. ‘Het was spannend om te zien hoe et uiteindelijke resulataat zou worden, maar wij wisten dat er altijd een mooi straatbeeld zou ontstaan’.
Moriko kira architect vind het belangrijk dat bij het collectief opdrachtgeverschap vinden de individuele keuzes van de bewoners invloed hebben op het beeld van het gebouw en dat dit tegelijkertijd in een mooi en bijzonder gezamenlijk gezicht van het project resulteert.
Dit project is eind 2010 opgeleverd en is genomineerd voor de dag van de architectuur 2011 in Groningen