(Beoogde) aanpak
Circulair bouwen vraagt flexibiliteit van architect en opdrachtgever. Geen renderingen, mooie plaatjes of beloftes die ik niet waar kan maken. Maar schetsen en maquettes van restmateriaal staan tijdens het ontwerp centraal. Tijdens de bouw worden met proefopstellingen, getimmerde details en schetsen op muren de keuzes inzichtelijk gemaakt. Niets is in beton gegoten tot het staat.
Samenwerking met andere disciplines
De circulaire transitie in architectuur ontstaat niet achter een bureau. Bouwen met wat er is vraagt om brede materiaalkennis en een architect die als bouwmeester opnieuw de bouwplaats opgaat. Hij moet de samenwerking met de bouwdisciplines herstellen door er zelf opnieuw onderdeel van te zijn en het proces van sloop tot bouw beheersen. Daarom werk ik met een geïntegreerd team van ambachten: van sloop tot opbouw, van maquette tot gebouw: alles in één proces.
Duurzaamheid
Met een CO₂-besparing van 8.584 kg (67.000 km autorijden), 27.188 liter water en 981 kWh energie bewijst dit Tiny House dat klein bouwen dé duurzame strategie is. Door lokaal geoogste, losmaakbare materialen te gebruiken, mankracht boven machines te verkiezen en verspilling te vermijden, toont het dat 100% circulair denken in het klein meer impact heeft dan streven naar lagere percentages in grote projecten. Laat klein bouwen een voorbeeld zijn.
Materiaal en techniek
Met geoogste vurenhouten balken, betonplexplaten van een bloemveiling, grenen vloerdelen uit voormalige arbeiderswoningen, afgedankte douglasplanken voor de gevel, hergebruikte terrasdelen en kozijnen uit sloophout is dit Tiny House grotendeels circulair gebouwd. Nieuw materiaal zoals bitumen en aluminium werd alleen toegepast waar technisch nu nog noodzakelijk. Dit project toont de kracht van een bouwend architect maar tegelijkertijd ook de uitdagingen waar we nog voor staan.
Maatschappelijke impact
Straten puilen uit met bouwcontainers vol afgedankte bouwmaterialen die voor nieuwe plaats moesten maken. Met mijn werk geef ik deze materialen opnieuw de aandacht die ze verdienen, ik bewerk ze en plaats ze opnieuw in de etalage om ons maatschappelijk bewust te maken dat het containers vol gemiste kansen zijn. De wegwerpcultuur regeert nog steeds. Dringend tijd om die te doorbreken. Met dit brughuis doen we goed.
Fysieke impact
Ondanks dat dit brughuis achterin de tuin staat is het een gebouw met 5 gevels, doordat het van alle kanten wordt bekeken. Links, rechts, van achter van uit de buren, van voor en vanuit de omliggende appartementen van boven. Met flexibele wanden, verschillende transparanties en vervormde dakvlakken stelt het huisje zich open op naar alle kanten, maar vormt het ook de brug over een sloot die het perceel altijd op een ongelukkige manier in twee verdeelde.
Duurzamere toekomst
Ik besef heel goed dat het ontwerp en bouw van deze thuiswerkparadijzen uit luxe is geboren. Het is een aanvulling op een huis die in eerste instantie vooral het persoonlijk en niet het maatschappelijk belang dient. En toch biedt het een kans om in het klein een kijk op een duurzamere toekomst te geven. Ze zijn de speel- en broedkamer van de circulaire architectuur. Ze zijn circulair volmaakt en daarom absoluut noodzakelijk !