(Beoogde) aanpak
De ontwerpaanpak was gericht op symbiose tussen natuur, architectuur en gemeenschap. De ronde vorm slingert zich om de bestaande bomen heen en creëert een vloeiende verbinding tussen park en woning. Open houten galerijen, lichte structuren en een collectieve binnentuin bevorderen ontmoeting en verbondenheid. ROOT is een architectonisch gebaar waarin esthetiek, duurzaamheid en gemeenschap elkaar versterken.
Samenwerking met andere disciplines
De samenwerking met BOOM Landscape was intensief en inspirerend. Vanaf de tenderfase werkten we samen aan een ontwerp waarin architectuur en landschap elkaar versterken. BOOM zorgde voor een groenplan, in de binnentuin en in het omliggende park, dat biodiversiteit en ontmoeting centraal stelt. De binnentuin, bostuin en padenstructuur sluiten naadloos aan op het gebouw en stimuleren gemeenschapsvorming en natuurbeleving.
Duurzaamheid
ROOT maakt duurzaamheid zichtbaar én voelbaar. Het ronde ontwerp spaart de bestaande bomen en geeft ruimte aan een binnentuin in volle grond, met koeling, wateropvang en biodiversiteit als resultaat. Een doordacht beplantingsplan en lichte houten structuren dragen bij aan een gezonde leefomgeving. Met A+++, een MPG van 0.44 en 231 ton CO₂-opslag is ROOT een krachtig voorbeeld van hoe duurzaamheid en schoonheid hand in hand gaan.
Materiaal en techniek
ROOT heeft een betonnen casco, maar dankzij de toepassing van een lichte houten veranda- en galerijstructuur kon de draagconstructie lichter worden uitgevoerd. Zo werd beton bespaard en CO₂-uitstoot verlaagd. Ook de houten gevel draagt bij aan CO₂-opslag. Alle beetjes helpen: juist deze houten elementen zorgen voor een tastbare verduurzaming. Met WKO’s voor elke woning, warmtepomp, PV-panelen en WTW is ROOT klaar voor een energiezuinige toekomst.
Maatschappelijke impact
ROOT heeft een sterke maatschappelijke impact door het stimuleren van gemeenschapszin en verbondenheid. Bewoners ontmoeten elkaar in de gedeelde binnentuin en organiseren samen evenementen. Zoals bewoners Aniek en Mark zeggen: “We groeten elkaar, maken een fijne babbel en staan voor elkaar klaar.” Willem van de tuincommissie vult aan: “Het is fantastisch om samen sociale samenhang te smeden.” ROOT biedt meer dan wonen: het creëert een hechte, betrokken gemeenschap.
Fysieke impact
ROOT voegt zich subtiel maar krachtig in zijn context. De ronde vorm vormt een zachte overgang tussen het omliggende park en de diverse wederopbouwarchitectuur van Mensfort. De gevel verwijst met zijn gridstructuur naar het lijnenspel van de buurt. De bovenste maisonnettes zijn teruggelegd en afgewerkt met donkerder hout, waardoor het volume optisch lichter oogt. Tussen de bestaande bomen slingeren de houten veranda’s door het groen – een verfijnde vervlechting van architectuur en natuur.
Realisatie
ROOT toont aan dat betaalbare koop hand in hand kan gaan met hoge ruimtelijke kwaliteit. Het project is zonder vertraging of grote aanpassingen gerealiseerd, dankzij een hechte samenwerking tussen ontwerpers, ontwikkelaar en landschapsarchitect. De soepele uitvoering en grote betrokkenheid van bewoners maken ROOT tot een voorbeeld van hoe vernieuwende architectuur daadwerkelijk maatschappelijke meerwaarde creëert.