Torenwoning, Groningen - Vector-i

Het stedenbouwkundig plan schreef strategisch gelegen hoogte-accenten voor in de Groningse gebiedsontwikkeling en stadsuitbreiding Meerstad. Aan de Vossenburglaan, deze belangrijke straat die naar de sluis leidt, zijn 53 woningen ontwikkeld door Plegt Vos, naar ontwerp van vector-i . Deze Torenwoning, de 'special' in deze straat, heeft als functie het stedenbouwkundig bijdragen aan de herkenbaarheid van de wijk en de straat.

(Beoogde) aanpak

De Torenwoning is een bijzonder ‘familielid’ in het ensemble van de Vossenburglaan. Het huis is de uitkomst van de unieke wensen van de bewoners gecombineerd met de algemene eisen van de gemeente en de beperkte doch voldoende kansen die het fabrieksmatige bouwsysteem biedt.

Samenwerking met andere disciplines

De woning is specifiek ontworpen en gebouwd voor de twee bewoners met uitzichten over stad, de vaart en het ommeland. Door de nauwe samenwerking is er een uniek gebouw ontstaan dat past bij de specifieke wensen van de bewoners. Voor de kenmerken van het ensemble heeft vector-i de mooiste straten in Groningse sluisdorpen bestudeerd. De getoogde voordeur hebben de bewoners tweedehands gekocht in het Gooi en is door de projectleider naar de timmerfabriek gebracht voor restauratie.

Duurzaamheid

Het gasloze huis (Meerstad is een gasloze wijk) heeft als bron een warmtepomp. In het metselwerk zijn huizen en nesten voor verschillende dieren en insecten mee-ontworpen, voor de bewoners bereikbaar vanuit de ramen voor jaarlijkse schoonmaak. De hoogte van de toren biedt goede nestelmogelijkheden Er is in het tuinontwerp gebruikgemaakt van voedselrijke inheemse planten en regenwater wordt opgevangen in een wadi om piekbelastingen door regen op te vangen.

Materiaal en techniek

Het casco bestaat uit het fabrieksmatig vervaardigde bouwsysteem van (betonnen) elementen. De elegante steile kappen zijn van hout, belegd met keramische dakpannen. Het metselwerk is van volle bakstenen van de lokale steenfabriek Strating. De houten kozijnen komen uit de kozijnfabriek van de aanemer. Veel elementen in de woning zijn bijzonder, bijvoorbeeld de getoogde voordeur hebben we zelf tweedehands gekocht in het Gooi.

Maatschappelijke impact

De Torenwoning vervult de stedenbouwkundige functie van een herkenningspunt die identiteit geeft aan ‘newtown’ Meerstad. Deze functie is belang als identiteitsdrager bij gebrek aan religieuze of industriële markeringen. “Voor veel bewoners maakt de vlag bijzondere gebeurtenissen, de sterkte en de richting van de wind zichtbaar.” De waarde van het werk van stedenbouwkundigen en de sturing daarop middels een supervisor wordt expliciet duidelijk door dit gebouw.

Fysieke impact

De bewoners, gepensioneerd, kozen voor deze personen-lift-loze woning vanwege de positieve effecten op hun gezondheid onder invloed van het vele traplopen. Alle dienende, of juist voor de bewoners hele persoonlijke functies, bevinden zich per functie op een verdieping in de toren, met als bijzonder kamer de uitzichtruimte bovenin en het dakterras daar bovenop. De ‘royale leefruimten, zoals de woon- en eetkamers, bevinden zich op de begane grond en 1e verdieping.

Gevelontwerp

De hoogte van de toren wordt versterkt door de kleur van de bakstenen, die loopt van wit naar groen. Het wit beneden contrasteert met de omgeving op het maaiveld. Het groen boven contrasteert met de luchten gezien vanaf een afstand.

PDF bestanden