MO*town Track 8, Amsterdam - De Zwarte Hond

De Zwarte Hond ontwierp voor MO*town Track 8 een robuust woongebouw met 94 woningen en voorzieningen. De getrapte bouwvorm, stalen loopbruggen en gemeenschappelijke tuinen nodigen uit tot ontmoetingen en gezamelijk verblijf. De opgave was om MO*town Track 8, samen met Track 6 en Track 9, te ontwikkelen tot een ensemble van woongebouwen in Amsterdam Sloterdijk - transformerend kantorengebied - dat sociale cohesie bevordert. Medeopdrachtgeverschap speelt hierbij een cruciale rol.

(Beoogde) aanpak

Vanuit het beeldkwaliteitsplan voor de transformatie van Sloterdijk van een monotoon zakendistrict tot een gemengde woonwijk was de wens zoveel mogelijk verschillen en contrasten tussen de gebouwen onderling. MO*town Track 8 voegt er een nieuw accent aan toe, met een ontwerp dat bestaat uit drie trapvormige hogere volumes die via galerijen en loopbruggen verbonden zijn. Dit creëert openheid en draagt bij aan contactmomenten voor bewoners vanaf de bovenste verdieping tot en met de straat.

Samenwerking met andere disciplines

De tender zorgde voor een stimulerende dynamiek in de samenwerking met opdrachtgever en de verschillende adviseurs, waaronder ook de direct betrokken groenadviseur en een installatie-adviseur. Door deze integrale aanpak, en een gedeelde ambitie om een gebouw te realiseren met sociale impact, onstond dit bijzondere woongebouw. Dankzij een bouwteam met de aannemer werd tijd gewonnen door efficiënt ruimtegebruik en slimme integratie van de bouw van de drie woongebouwen, waaronder Track 8.

Duurzaamheid

MO*town Track 8 vertegenwoordigt de duurzame ambities van Haven-Stad. Groen is op alle niveaus geïntegreerd: van gemeenschappelijke tuinen tot gevelbakken met beplanting, vooraf gekweekt en kant-en-klaar geleverd. Een 260 m³ bassin in de kelder vangt regenwater op voor bewatering. Zonnecellen in de glazen balustrades wekken energie op, terwijl met station Sloterdijk op loopafstand en plek voor fietsen en deelauto’s in de parkeergarage moeten bijdragen aan duurzame mobiliteit.

Materiaal en techniek

De materialisatie van de getrapte gevel met glimmende donkergekleurde bakstenen verleent het gebouw een monumentale uitstraling die perfect past bij deze hoogstedelijke locatie. De zorgvuldig gekozen bakstenen creëren een façade die zowel duurzaam als esthetisch aantrekkelijk is. De zwarte bakstenen en stalen loopbruggen contrasteren tevens prachtig met het groen van de gevelbakken en de gemeenschappelijke tuinen , wat een harmonieuze balans tussen natuur en architectuur creëert.

Maatschappelijke impact

Het ontwerp van MO*town Track 8 bevordert sociale verbindingen en is gebaseerd op het ‘People attract People’-principe. Het doel hiervan is om bewoners samen te brengen en elkaar te laten ontmoeten, zodat er een hechte gemeenschap ontstaat. Door de getrapte bouwvorm, stalen loopbruggen en gemeenschappelijke tuinen ontstaan de benodigde ontmoetingsruimtes en verblijfsplekken, terwijl de gevarieerde woninggroottes een gevarieerde doelgroep aantrekt van waaruit die hechte gemeenschap wordt gevormd.

Fysieke impact

MOtown Track 8 ligt op een cruciaal kruispunt in Sloterdijk en heeft een bepalende uitstraling voor de wijk. Omgeven door torens die variëren in kleur en hoogte, verleent de glimmende donkere gevel het gebouw de monumentaliteit die deze prominente locatie vereist. Het ontwerp focust op een levendige plint, afwisseling op ooghoogte en een opvallende hoek aan de straat. MOtown Track 8 draagt bij aan de transformatie van Sloterdijk van kantorengebied naar een levendige, gemengde stadswijk.

Maatschappelijke waarde

MO*town Track 8 is een uitstekend voorbeeld van hoe architectuur niet alleen functionele waarde biedt, maar ook een maatschappelijke meerwaarde creëert. Het gebouw versterkt de samenhang in de wijk, stimuleert interactie en draagt bij aan het opbouwen van een gemeenschap waar bewoners zich ondersteund en verbonden voelen. MO*town Track 8 is daarmee een krachtig voorbeeld van hoe moderne architectuur kan bijdragen aan een hechte, sociale en leefbare omgeving.

PDF bestanden