Het Tuinpaviljoen, Thesinge - Vector-i

Door een mobiliteitsbeperking is de bijzondere splitlevelwoning in Thesinge verandert in een leefruimte vol onprettige hindernissen en onbereikbare ruimtes. De uitbreiding 'Het Tuinpaviljoen' geeft de vrijheid en zelfstandigheid weer terug aan de bewoners. De uitbreiding met een integraal toegankelijke route die alle ruimtes weer toegankelijk maakt, met extra ruimte voor een slaapruimte, werkplek en badkamer. De uitbreiding geeft ook uitzicht op de mooie omliggende tuin en het landschap.

(Beoogde) aanpak

“Samen met de architect hebben we ervoor gekozen om de aanbouw een heel eigen karakter te geven, anders dan het huis.” Ontworpen met een hellingbaan die hoogten tussen huis en tuinkamer overbrugt. Deze rond de vaste kern gaande route buitenom levert met name voor de bewoner met het mobiliteitsbeperking een hoogwaardige route op door de maximale relatie met het omringende landschap.

Samenwerking met andere disciplines

Samenwerking met de aannemer die voor vector-i vaker hoogwaardige projecten maakt. De klant had nauw contact met de aannemer. De uitwerking van het plan en de materialisering van het paviljoen is een intensieve samenwerking met de aannemer, de bewoners en de expert voor integrale toegankelijkheid van het Beatrixoord (revalidatiecentrum in Haren.

Duurzaamheid

Eenvoudige passiefbouw-principes zorgen voor een prettig binnenklimaat. De binnenruimte is compact en efficiënt. De vliesgevel bestaat uit trippel-glas. De afgeronde luifels en bomen in de tuin zorgen voor schaduw in de zomer en in de winter schijnt de zon onder het luifel door om de betonnen vloer op te warmen. Dakramen zorgen voor natuurlijk licht midden in de aanbouw waardoor elektrische verlichting overdag niet nodig is en voor kunnen worden geopend om de natuurlijk ventilatie te stimuleren.

Materiaal en techniek

De vliesgevel is door de aannemer zelf ontwikkelt, de profielen zijn van hout met een onderdorpel van gezoet Belgisch hardsteen. De transparantie en lichtheid van de aanbouw wordt versterkt door profielloze aansluitingen op de hoeken en met de bestaande woning. De vloeren en hellingbaan zijn naadloos, inclusief verwarming. Rekening houdend met drempelloze aansluitingen met het bestaande woning, het terras, de badkamer, de sauna, de hellingbaan en met valbeveiliging bij de hoogteverschillen.

Maatschappelijke impact

Vanwege de vermindering van mobiliteitsbeperking van de bewoner is de tijd dit ontwerp gericht op een zo lang mogelijk verblijf in eigen huis. Met dit ontwerp is zijn onhandige hoogteverschillen van de jaren 70 woning opgeheven en is een hoogwaardige verblijfsruimte tot tevredenheid van de bewoners een aanwinst voor het woongenot, waarbinnen zorg kan worden verleend.

Fysieke impact

De bewoners kunnen langer samen leven op hun geliefde plek. De kwaliteit van de plek is hoog. De effecten op het welbevinden van de bewoners is daarmee van groot belang. Samen blijven wonen op een geweldige plek in de natuur is mogelijk geworden door deze verbouw. Het is een voorbeeld van hoe een jaren 70 woning levensduur-verlenging kan krijgen.

Toegankelijkheid

Het Tuinpaviljoen is toevoegt met respect voor deze kwaliteit; compact aan de zijkant van het huis en royaal aan de achterzijde, daardoor de ruimte blijft de ruimte tussen de woning en de buren behouden. De karakteristieke doorzichten vanaf de weg langs de woningen naar het achterliggende landschap blijft behouden. “De hellingbaan geeft de vrijheid om zelfstandig door het huis te bewegen zonder afhankelijk te zijn van technische apparaten zoals een lift.”

PDF bestanden