Destelheide, Dworp (BE) - BOB361 architecten

Het centrum Destelheide, een verblijfscentrum dat zich richt op jongeren, kunst en creativiteit, had nood aan een update van de slaapinfrastructuur. De gebouwen uit de jaren '60 voldeden niet meer aan hedendaagse eisen en comfort. Er werd een masterplan opgesteld die de richtlijnen in kaart bracht voor de aanpak van deze transitie en modernisering. Daaruit kwam voort dat er een nieuw verblijfspaviljoen met slaapkamers en vergaderzaal moest komen wat de basis van deze opgave betrof.

(Beoogde) aanpak

De aanpak voor het paviljoen bestond erin een uitgebreid onderzoek van de bestaande site en gebouwen als basis te gebruiken voor het ontwerp. Gaandeweg dienden de bestaande modernistische gebouwen van architect Paul Felix als inspiratie voor het nieuwe ontwerp. Het eindresultaat past zich in in het concept van de site waarbij de verschillende gebouwen langs een centraal pad op de site zijn verdeeld.

Samenwerking met andere disciplines

Het project betreft een totaalproject van ruwbouw tot afwerken en meubilair. Voor dit project werd er samengewerkt met een ingenieur stabiliteit en speciale technieken, een expert duurzaamheid en akoestiek en meubelontwerper. De samenwerking met alle partijen werd vanaf de wedstrijd centraal geplaatst om tot een coherent en holistisch ontwerp te komen.

Duurzaamheid

Als maatstaf voor de duurzaamheid werd er gewerkt met de Duurzaamheidsmeter, een tool van de Vlaamse Overheid die thema’s zoals afval, materialen, herbruik analyseert en vervolgens een score aan toekent, in dit geval de score ‘Beter’. Daarnaast is het gebruik van de betonnen structuur en ruwe materialen gekozen als primaire duurzaamheidsprincipes gericht naar een jongeren publiek waarbij de slijtvaste eigenschappen en inertie zowel naar onderhoud als duurzaamheid op lange termijn een grote rol.

Materiaal en techniek

Het materiaalgebruik voor het ontwerp is geïnspiereerd op de bestaande gebouwen van architect Paul Felix. We hebben plankenbeton gecombineerd met ruwe houten afwerking als hedendaagse interpretatie van het modernistische karakter. Ook het houten schrijnwerk en de gepolierde betonvloeren zijn een knipoog naar de rest van de site. De technieken zijn strategisch in de structuur weggewerkt om de ruimte te maximaliseren en op maat te ontworpen voor het specifiek gebruik en bezetting van het gebouw.

Maatschappelijke impact

De maatschappelijke impact van het gebouw is te bekijken uit het oogpunt van subtiele architecturale interventies. De beleving van het nieuwe gebouw tussen de bestaande modernistische gebouwen mikt op een ogen-opende mindset die ruimtelijke kwaliteiten aantoont en de waarde van goede architectuur laat smaken. De beleving en esthetiek dragen bij tot de actualisering en herwaardering van de historische site en versterken de maatschappelijke werking van het centrum naar een jonger publiek toe.

Fysieke impact

De fysieke impact van het gebouw kan worden gezien als een totaalintegratie. Door het gebouw te plaatsen volgens het bestaande concept van de site en de bestaande gebouwen als inspiratie te gebruiken, vervaagt de grens tussen bestaand en nieuw. Het gebouw wordt als een evidente verderzetting ervaren. De fysieke impact wordt subtiel, maar is toch aanwezig.

Gebouwensemble

Het ontwerp voor het verblijfspaviljoen dat voortkomt uit het masterplan voor de hele site, is samen ontworpen met een nieuw slaapblok, maar dat eerder is afgewerkt. Beide gebouwen staan los van elkaar, maar zijn wel samen ontworpen. Hoewel de materialiteit en concepten terugkomen in beide gebouwen, heeft het paviljoen zijn eigen specificiteit dankzij de unieke ligging aan de helling van het terrein, de vorm en programma met kamers én vergaderzaal met panoramisch terras.

PDF bestanden