De Nieuwe Meent, Amsterdam - Time to Access en Roel van der Zeeuw Architecten

De opdracht was een ontwerp te maken dat de waarden van de coöperatie weerspiegelt: commoning, zorg, duurzaamheid en diversiteit. Het doel was om betaalbare, duurzame en kwalitatieve huisvesting te creëren voor circa 60 mensen. De locatie ligt naast station Science Park in Amsterdam, met een vrijstaand volume: een hoog deel langs het spoor en een lager deel dat aansluit op de schaal van de woonwijk Watergraafsmeer.

(Beoogde) aanpak

We gebruikten het ontwerpproces om structuur en inhoud te geven aan de totale ontwikkeling en projectorganisatie. We kozen voor een ‘low-tech’ aanpak met goede oriëntatie, vaste zonwering, compacte volumes, royale buitenruimtes en een buffer van circulatie- en dienstruimtes tussen spoor en woningen, om zo de kwaliteit van de leefruimtes te maximaliseren.

Samenwerking met andere disciplines

Het project is gerealiseerd in samenwerking met adviseurs zoals Step Engineering, W/E Adviseurs, Kantelingen B.V., Zenit Bouw B.V. en Mannes B.V. Het werd mede mogelijk gemaakt door de gemeente Amsterdam, met name Team Zelfbouw. De financiering kwam deels van een lening van de Rabobank en een lening van de gemeente voor wooncoöperaties.

Duurzaamheid

Het gebouw is een uniek voorbeeld van duurzaamheid en circulariteit in betaalbare huisvesting. Op het dak ligt een groot zonnepark, gerealiseerd met een lokale energiecoöperatie. Een WKO-systeem zorgt efficiënt voor verwarming en koeling. Dankzij optimale zonligging, goed geïsoleerde gevels en triple glas is het energieverbruik minimaal. Het gebouw wekt zelfs meer energie op dan het verbruikt.

Materiaal en techniek

Het zevenlaagse gebouw heeft een circulaire draagstructuur van CLT en gevels van prefab houtskeletbouw. In totaal is 247.168 kg hout gebruikt, wat zorgt voor een permanente opname van 450.000 kg CO₂. Hout is ook toegepast in kozijnen en gevelbekleding. De buitengevels zijn afgewerkt met lokaal traditioneel metselwerk, passend bij de architectuur van de omliggende Watergraafsmeer.

Maatschappelijke impact

De Nieuwe Meent is een van de drie pilotprojecten voor wooncoöperaties in Amsterdam. De realisatie gaf een positieve impuls aan de verdere ontwikkeling, inmiddels zijn er meer dan tien projecten in de stad. Het project biedt betaalbare huisvesting aan zo’n 60 mensen en blijft dat op lange termijn. dNM is een voorbeeld van duurzame, betaalbare huisvesting gebaseerd op gedeelde waarden, zorg en bottom-up ontwikkeling.

Fysieke impact

Het recent voltooide gebouw dient al als een baken op het plein van station Science Park. De heldere en rijke gevels zorgen voor een frisse en opvallende uitstraling die de overgang vormt tussen het stedelijke spoor en de lage woongebouwen uit de buurt. De voorgevel van de duplexwoning een het café met terras zullen het plein verder verrijken met levendigheid en sociale activiteiten. Voor de ingang van de passage komt een groen gebied met notenbomen en bloemen, gerealiseerd door de gemeenschap.

Collectieve Ruimte

Het hart van het project is een kleine binnenplaats waar bewoners elkaar ontmoeten, op weg naar huis en verbinding maken met de gemeenschap. De gemeenschappelijke ruimte met een gedeelde keuken en woonkamer opent naar een terras in de binnenplaats. Verder zijn er een dakterras met moestuin, gedeelde wasruimte, werkplaats, multifunctionele ruimte, logeerkamer en opslag. 20% van het woningprogramma is gemeenschappelijk.

PDF bestanden