(Beoogde) aanpak
Alle gebouwen sluiten aan op de pandenstructuur van Oostenburgereiland. Bij De Stoomkracht is het stedenbouwkundig principe vertaald naar haar architectonische concept, in de vorm van een dubbelpand, waardoor de pandenstructuur van het ensemble wordt versterkt. Elk bouwdeel heeft een eigen uitstraling: donker metselwerk voor het bouwdeel met de appartementen en een licht industrieel karakter voor het bouwdeel met de entree, circulatie en gemeenschappelijke leefgalerij.
Samenwerking met andere disciplines
Op de begane grond van de binnentuin komen de stedenbouwkundige, landschappelijke, architectonische en sociale ambities samen. Hier bevinden zich bijvoorbeeld de 'was-bibliotheek' voor de jongeren en de 'tuinkamer' voor de senioren. De tuin is ontworpen met focus op klimaatadaptatie en rainproof ontwerpen. De verharding is op de juiste plekken aangebracht voor wandelen, onderhoud en ontmoeting, zodat de ruimte zowel praktisch als zoveel mogelijk natuurlijk is.
Duurzaamheid
De compacte appartementen hebben een slimme indeling die, ondanks de beperkte grootte, veel mogelijkheden biedt voor bewoners, ook bij beperkte mobiliteit. Een centrale kern met badkamer, toilet, berging en WKO-installatie vormt het hart van de woning, rondom waarvan bewoners zich vrij kunnen bewegen. Onderzoek na oplevering toont aan dat geen enkel appartement hetzelfde is in gebruik. Het gebouw zoekt duurzaamheid in flexibiliteit, zodat bewoners divers en langdurig prettig kunnen wonen.
Materiaal en techniek
Elk bouwdeel heeft zijn eigen beeldbepalende materiaal. De woningen zijn opgetrokken uit zwarte moduulstenen met een verdiepte voeg, wat een grid van schaduwlijnen creëert die afsteekt tegen de lichte reflectie van de steen. De leefgalerij heeft een roestvrijstalen ‘mesh’ als doorvalbeveiliging, begroeid met klimplanten aan de tuinzijde, waardoor het één wordt met de tuin. De wand van de corridor en trap is bekleed met spiegelende beplating, wat het licht en de ruimte van de tuin vergroot.
Maatschappelijke impact
Het maatschappelijke doel van De Stoomkracht was niet alleen een gebouw te creëren, maar een gemeenschap. Dit uitte zich in de gevelindeling met verspringende vierkante ramen, waardoor de individuele woning opgaat in het geheel. Het bouwdeel met circulatie en leefgalerij heeft een royale breedte van 3 meter en via vides worden bewoners van verschillende verdiepingen verbonden. Dit maakt het een belangrijke plek voor ontmoeting en toe-eigening door de bewoners.
Fysieke impact
Het ensemble sluit aan op de omgeving, maar heeft ook een eigen karakter door de gemeenschappelijke binnentuin. Deze biedt een oase van rust en ontmoeting voor alle bewoners. De tuin heeft twee niveaus: een schaduwrijke tuin, met bomen in volle grond, en een zonnige tuin op het dak van een logistieke corridor. De niveaus worden verbonden door een brede trap met plantenbakken. De trap en corridor hebben een mat-spiegelende afwerking die de tuin optisch vergroot en het licht reflecteert.
Gebruikersontwerp
Architectuur ontwerp je niet, maar het ontstaat, door de interactie tussen de ruimtelijke kwaliteiten van een gebouw en de toe-eigening van gebruikers. Met deze gedachte in het achterhoofd zijn alle bewoners van De Stoomkracht gevraagd de plattegrond met de indeling van hun woning te tekenen. Het vormde de basis voor een reeks van gesprekken over deuren, meubilair, zonlicht, installaties, contactdozen, tuinieren, vrije hoogte, koelkasten én schoonheid die tot op de dag van vandaag voortduurt.