Houtrak, Amsterdam - Marcel Lok

De opgave betreft een woonprogramma te realiseren verdeeld over twee kavels op de kop van blok 11 aan de Oostenburgervaart in Amsterdam. Op basis van het stedenbouwkundig plan, waarin eigenheid en herkenbaarheid voor elk afzonderlijk kavel is voorgeschreven, is een tweeledig gebouw ontworpen met een hybride casco, met een voor beide bouwdelen een onderscheidend gevelmateriaal. Het lage deel is afgewerkt met metalen cassettes, het hoge deel met hergebruikt Azobé houten geveldelen.

(Beoogde) aanpak

Het project is het resultaat van een tender die is uitgeschreven door wooncorporatie Stadgenoot, grondeigenaar van dit deel van Oostenburg. Het beslaat twee voormalige CPO-kavels die door Stadgenoot in verkoop zijn gebracht. Door twee architectenbureau’s zijn beide gebouwdelen samen ontworpen. Het project is geheel geprefabriceerd uitgevoerd en in anderhalf jaar tijd gerealiseerd.

Samenwerking met andere disciplines

Houtrak is ontwikkeld en ontworpen in een bouwteam, waarbij meerdere disciplines zijn betrokken. Reeds vanaf de tenderfase is door alle partijen intensief samengewerkt om tot een ambitieus, maar realistisch en haalbaar project te komen. Door de vooraf gestelde korte bouwtijd en beperkingen van de bouwlocatie is in een vroeg stadium gekozen voor prefabricage, waarbij een goede samenwerking in een vroeg stadium van essentieel belang is.

Duurzaamheid

Houtrak is ambitieus op het gebied van duurzaamheid. De woningen hebben een individuele warmtepomp met warmtebron, hoge isolatiewaardes en triple-glas gevat in hout-aluminium (11G) en houten kozijnen, weggedetailleerd achter de geveldelen (11H). De houten geveldelen zijn hergebruikte, tot planken verzaagde delen van keerwanden uit het Mark-kanaal bij Breda. De metalen cassettes zijn grijsbruin gepoedercoat en onderhoudsvrij, het Azobé heeft een doorleefd patina en behoeft tevens geen onderhoud.

Materiaal en techniek

Houtrak is volledig geprefabriceerd gebouwd. Het casco bestaat uit een hybride constructie, waarbij prefab betonnen vloerplaten rusten op houten kolommen. Dit levert een open draagstructuur op dat is ingevuld met lichte scheidingwanden. Leidingen zijn los van de draagstructuur gehouden zodat aanpasbaarheid in de toekomst goed mogelijk is. De balkons van het houten bouwdeel zijn eveneens in massief Azobé hout uitgevoerd. Deze platforms refereren aan het industriële karakter van Oostenburg.

Maatschappelijke impact

Houtrak is een voorbeeld van hoe je met hergebruik van grondstoffen een gebouw kunt realiseren. De Azobé geveldelen hebben jarenlang dienst gedaan als beschoeiing en gaan nu een tweede leven in als stoer en aan karaktervolle gevel. Het project biedt daarnaast een aantal goede appartementen met riante buitenruimtes, wat essentieel is voor goede woonkwaliteit.

Fysieke impact

Houtrak vormt een prominent front aan de Oostenburgervaart, een kanaal op Oostenburg in Amsterdam Oost. De laatste jaren is het voormalige Werkspoor-terrein ontwikkeld tot een hoogstedelijk woon- en werkgebied. Houtrak wordt geflankeerd door het INIT-gebouw aan de noordzijde en door de voormalige Militaire Bakkerij aan de zuidzijde. Houtrak heeft een compact hof met meerstammige bomen, het hoge dak is door Flux landschapsarchitecten volledig ingericht als gemeenschappelijke daktuin.

Programma

In Houtrak zijn appartementen van verschillende afmetingen gerealiseerd, van een studio van 38m2 tot een topappartement van 160m2. Waarop is ingezet is dat elk appartement een royale buitenruimte heeft. De balkons zijn allemaal tweeënhalve meter diep en woningbreed. Daarbij zijn de daken ingericht als dakterras. Als private dakterrassen op 11G en als collectief dakterras op 11H. Onder het complex is halfverdiept een gemeenschappelijke fietsenstalling aangelegd met een aparte ingang.

PDF bestanden

  • ml-a-workshop-houtrak-situatie-1

    Download
  • ml-a-workshop-houtrak-exploded-iso-1

    Download
  • ml-a-workshop-houtrak-begane-grond-1

    Download
  • ml-a-workshop-houtrak-verdieping-1

    Download
  • ml-a-workshop-houtrak-dwarsdoorsnede-1

    Download
  • ml-a-workshop-houtrak-documentatie-1

    Download