ARC20: Industrial Kintsugi - leonard buyse

De essentie van het project is gebaseerd op de Japanse kunstvorm en filosofie Kintsugi, weliswaar een interpretatie daarvan. Ik heb van een moeilijk te verwerken afval product een nieuw kostbaar product gemaakt zonder de sporen van zijn vorige functie uit te wissen. Volgens Kintsugi is een gebroken of beschadigd product dat gerepareerd wordt meer waard dan zijn oorspronkelijke staat. De breuken of littekens die het product dan vertoond zijn een onderdeel van de schoonheid en geschiedenis dat het object met zich meedraagt. De filosofie benadrukt ook imperfectie en vergankelijkheid.

Toelichting door leonard buyse 

Uiteindelijk kan dit in één zin worden beschreven als:

Van een lomp moeilijk te recycleren afvalproduct heb ik door handwerk en design thinking een kostbaar nieuw product gemaakt.

Ik wou een uniek product op de markt brengen met een eigen verhaal en karakter, dezer tijden is het moeilijk om nog producten te vinden die niet voort komen uit massa productie. Ook zijn unieke producten vaak duur of enkel voor een beperkt publiek.

Door mijn hele productie proces te linken aan de Japanse kunstvorm en filosofie Kintsugi heb ik opnieuw waarde proberen geven aan ambacht en de tijd dat nodig is om tot een uniek eindresultaat te komen.

Het gejaagde van onze huidige geglobaliseerde wereld wordt hier compleet genegeerd, niet uit protest maar gewoon omdat dit de juiste weg was voor dit project.