Toelichting door atelier PRO architekten - Het voormalige MTS-gebouw uit 1973 aan de Amsterdamse Vlaardingenlaan, ontworpen door architect B.J. Ingwersen, is door atelier PRO getransformeerd tot het nieuwe onderkomen van Lumion Amsterdam, school voor mavo, havo en vwo. Door een combinatie van sloop, renovatie en nieuwbouw heeft dit gemeentelijk monument een tweede leven gekregen als de huisvesting voor de eerste Kunskapsskolan van Nederland.
Bij Lumion geloven ze dat de manier waarop je de ruimtes inricht en vormgeeft gedrag stimuleert en het leerproces helpt ontwikkelen. In tegenstelling tot klassieke scholen zijn hier slechts weinig traditionele klaslokalen. In het nieuwbouwdeel waar de onderbouw zit, heeft Iedere verdieping een grote open ruimte. Die ademt een sfeer van huiselijkheid en geborgenheid en is ingericht voor verschillende leeractiviteiten.
Transparantie
De onderwijsvisie is gebaseerd op het bouwen van een community. Daarom moesten de ruimtes zo transparant mogelijk worden, met zo min mogelijk dode hoeken maar wel met knusse plekken waar leerlingen een beschut gevoel krijgen. Die transparantie bij de open ruimtes van de onderbouw reikt zelfs tot in de open docentenruimtes toe.
Nesten voor de onderbouw
De onderbouw is gehuisvest in de nieuwbouw. Elke verdieping heeft een eigen thema in de vorm van zogenaamde nesten. De themanesten komen overeen met de ontwikkelingsfasen die leerlingen doorlopen. Voor de herkenbaarheid en het daarbij behorende karakter heeft ieder nest een iconisch vormgegeven ruimtelijk object.
Je begint in het nest van Nature Takes Over, dat vertaald is naar een beschutte boomhut. Dan komt Escher meets Einstein; een object van gelaagde kubussen dat associaties maakt met ruimtelijke schaalniveaus. Volgende fase, Granny Revisited, maakt gebruik van een tapijt waar je op allerlei manieren lekker kunt zitten. Laatste fase, Mary Quant, wordt geassocieerd met de wereld op zijn kop zoals in de jaren ‘60 van de vorige eeuw.
Naast iconische objecten lokt de inrichting van de ruimte verschillend gebruik uit om te leren. Het is ook een fijne omgeving om je terug te trekken. Elke ‘nest’ verdieping heeft een eigen open docentenruimte en kent eigen accenten.
Open plekken voor de bovenbouw
Het gerenoveerde bouwdeel is het domein van de bovenbouw. De dichtgeslibde gesloten gangen zijn doorgebroken waardoor veel open plekken zijn ontstaan. De ruimtes helpen de leerlingen zich klaar te stomen voor hoger onderwijs. Je volgt sessies in plaats van lessen. Zo zijn er verwonderzalen, zoals een groene debatteerruimte (Lagerhuis), maar ook een Space Odyssey- achtige collegezaal met een strakke inrichting of een zaal met podium voor TED talks. Het is de leerlingenperceptie ten opzichte van de docent die bepalend is welke ruimte gebruikt wordt. Leerlingen kunnen zo op verschillende manier de stof tot zich nemen, hartstochtelijk debatteren, verwonderd worden en geïnspireerd raken.
Inspiratie rondom
Elke ruimte in het gerenoveerde gebouw inspireert je door grafische weergaven van historische figuren uit de wetenschap, cultuur, kunst in opvallend formaat en neon illustraties op de muren. Lumion heeft hierin een duidelijke stempel gezet om hun onderwijsvisie te onderstrepen. Meest typerend is daarom de quote van Pippi Langkous “Ik heb het nooit gedaan dus ik denk dat ik het kan”. Kleinschalige en zorgvuldig vormgegeven ruimtelijke objecten lokken om je even terug te trekken en solitair te werken in een huisje of een textiele Gustav Klimt-ruimte. Thematische werk- of groepsruimtes nemen je mee in de wereld van astronaut, kunstenaar of schrijver via wand vullende illustraties.
Campfires, wateringholes and caves
Het concept van het inrichtingsontwerp is gebaseerd op ondersteuning van gepersonaliseerde en gedifferentieerde kennisoverdracht. Het ruimtelijk concept onderscheidt drie leersettings zoals ‘campfires, caves and watering holes’. Campfires zijn settings waar leerlingen zich verzamelen rond een expert die een boeiend verhaal vertelt. Watering holes zijn ruimtes waar leerlingen samen aan projecten werken en daarbij van elkaar leren. Caves zijn ruimtes waar leerlingen zich terugtrekken om gefocust te studeren.