ARC20: Gemeentehuis Geldrop-Mierlo - Reset architecture

Het gemeentehuis van Geldrop-Mierlo is volledig gerenoveerd en uitgebreid met een multifunctioneel vergadercentrum. Het ontwerp resulteert in een vernieuwde ordening met een duidelijk entree situatie vanuit de omringende openbare ruimte en een logische herschikking van het gebruik gericht op samenwerken en ontmoeten. De monumentale villa en het nieuwe middengebied vormen de publieke- en bestuurszone, centraal, tussen de twee kantoorvleugels. Het transparante vergadercentrum communiceert sprekend het openbare karakter van de publieke functie en verbind het bestuurlijke proces met de gemeenschap. Het hernieuwde gebouw is gasloos all electric uitgevoerd, met energielabel klasse A+++.

Toelichting architect - Aanleiding voor de verbouwing was een toename van de ruimtebehoefte door de decentralisatie van overheidstaken en de afwezigheid van een raadzaal en goede vergaderfaciliteiten voor ambtelijk gebruik. Tevens onderdeel van de vraagstelling was een verbetering van de architectonische zeggingskracht van het complex. De bestaande situatie miste de uitstraling van een openbaar gebouw.

Monumentale kwaliteit

Het gemeentehuis bestond uit twee met elkaar verbonden gebouwen: een rijksmonumentale villa uit 1868 en een gebouw uit 1985 met twee kantoorvleugels en een middengebied dat met een aangekapt tussenlid tegen de villa stond. Reset architecture heeft de villa visueel losgekoppeld van het jaren tachtig gebouw om de monumentale kwaliteit van de villa te benadrukken en een duidelijk entree situatie te creëren vanuit de omringende openbare ruimte.

Transparant volume

Vervolgens is een nieuw transparant volume ontworpen dat is ingeklemd tussen de twee kantoorvleugels boven de begane grond. Met deze herschikking ontstaat duidelijkheid in de samenstelling van het complex. De villa en het nieuwe middengebied vormen de publieke- en bestuurszone, centraal, tussen de twee kantoorvleugels.

Vliesgevel

Om de publieke functie van de nieuwbouw te accentueren reageert deze op de eclectische villa. De universele uitstraling van een vliesgevel is, als toevoeging in het gebouwcomplex, dankbaar ingezet om de toegankelijkheid met transparantie duidelijk te communiceren. Evengoed is de vliesgevel hier niet standaard uitgevoerd maar is het systeem in detail geraffineerd aangepast om het universele ook aan te laten sluiten bij zijn context.

Ver doorgevoerde abstractie

De vormgeving van de nieuwbouw toont een ver doorgevoerde abstractie van de verticale geleding en hoekpilasters in de eclectische villa. De dakrand die gespiegeld terugkomt als onderrand van het overstek is hierbij het beeldbepalende detail. Bij de villa is de dakrand uitbundig rijk en zwaarlijvig. In de nieuwbouw is het uiterste opgezocht om een verfijnd aanzicht te ontwerpen. De façade bestaat alleen uit lijsten van de vliesgevel, zonder verdere lijnvoering van dak- en voetranden. De gecombineerde gezette aluminium dak- en kliklijst laat een elegant flinterdun beeld zien. De open hoek uitgevoerd in structurele (triple glass) beglazing accentueert de scherpe bovenhoek en uit verwantschap met de geprofileerde kroonlijst van de villa.

Ritmiek van stijlen

In het interieur is het vliesgevelsysteem rondom ingezet als een lichtvoetige maar ook plechtige demarcatie van de ruimte. De eigenheid en samenhang van de ruimte is evident door de doorlopende ritmiek van stijlen in de vier gevels met alzijdige lichtinval. Aan de langszijde is een gevelstrook van eikenhouten latten aangebracht waarmee de bouwtechnische aansluiting met de bestaande kantoorvleugels en zijn goot uit het zicht is genomen.