ARC20: Ruimtelijk Raamwerk Buiksloterham - DELVA

Buiksloterham is in beweging en transformeert in rap tempo van een gebied voor zware productie en havengebonden bedrijvigheid naar een circulaire en productieve wijk waar gewoond en gewerkt wordt, met ruimte voor 8.000 extra woningen. Het raamwerk vormde de basis om te komen tot een herinvesteringsbesluit en is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Amsterdam.

Toelichting door DELVA

Raamwerk Buiksloterham als basis en tevens als middel om te komen tot een haalbaar herinvesteringsbesluit.

Buiksloterham

Buiksloterham is in beweging en ontwikkeld zich in rap tempo van een gebied voor zware productie en havengebonden bedrijvigheid naar een circulaire en productieve wijk waar gewoond en gewerkt wordt, met ruimte voor o.a. 8.000 extra woningen, scholen, bedrijven, parken, nieuwe mobiliteiten. Het raamwerk vormt de basis om te komen tot het herinvesteringsbesluit vanuit de gemeente Amsterdam.

Raamwerk en zijn leidende principes:
Het plan laat BSH innovatief doorontwikkelen mét het halen van doelstellingen (max. Co2 productie bij realisatie, groennorm, werkgelegenheid, sociale doelstellingen…). We creëren een bijzondere samenkomst tussen overheden, investeerders en grondeigenaren. Maar ook tussen groen, water, ecologie, huisvesting, mobiliteit, economie. Dit alles met het unieke karakter van Buiksloterham als basis.

Er is niet gekozen een blauwdruk neer te leggen voor het gebied, maar een raamwerk te creëren. Het Raamwerk vertelt het verhaal van Buiksloterham, de visie op de toekomstige ontwikkeling en legt de hoofdlijnen en structuren vast. Er zijn negen leidende principes toegevoegd die de ambities van Buiksloterham benadrukken en de toekomstige ontwikkelingen stuurt, zodat deze samen een leefbare, klimaatbestendige en productieve wijk zullen vormen.
Het ruimtelijk raamwerk faciliteert systeemsprongen om tot een haalbare doorontwikkeling te komen binnen Buiksloterham. Moeilijke aspecten worden omgebogen naar kostenreducerende, maatschappelijke en ecologisch interessante aspecten.

Proces

Het unieke van het raamwerk is dat het tot stand is gekomen in co-design met het grondbedrijf van de gemeente Amsterdam. Ontwerp en rekenen liep gelijk op. Dit met een ongekend resultaat dat er een plan uitgekomen is dat realistisch is, betaalbaar en nog eens alle doelstellingen haalt qua beleid.

Andere manier van ontwikkelen:
Het intensief, onlosmakelijk koppelen van groen, duurzaamheid, circulariteit, woningaantallen, werken, mobiliteitstransitie om te kunnen komen tot een financieel haalbaar plan.
Vb mobiliteithubs hebben een andere grondwaarde onder zich en toch is het geluk om ze te integreren.
Vb het vervuilde kanaal zuiveren door planten, het toevoegen van onderwaterecologie door de bodem te verhogen zodat licht toetreding ontstaan op de bodem en planten kunnen groeien. Dit doen we door vervuilde rond in te zetten bij deze verhoging. Grond dat zo niet afgevoerd en verbrand dient te worden (co2 neutrale gebiedsontwikkeling realiseren). Het ontstane park in het kanaal levert naast grond stokkeren, onderwaterecologie ook recreatieve mogelijkheden en faciliteert daarnaast ook nog eens sportmogelijkheden. Dit levert terug extra ontwikkelingsruimte op binnen de kavels,…
Vb een mobilitietstransitie leverde ook een beperking van wegen op. Minder verharde ruimte, minder kosten, meer infiltreerbare gronden, meer groen,… En onder de wegen die er komen leggen we vervuilde grond. Ook dat levert weer winsten op.

Het raamwerk faciliteert alle gestelde ambities binnen het fungerend beleid - dit door intensieve koppelingen te gaan leggen tussen de verschillende beleidsafdelingen. Dit levert een ongekend integraal plan op dat leefkwaliteit presenteert.

Op zo’n manier hebben we kunnen komen tot een haalbaar plan en heeft het college besloten om het herinvesteringsbesluit en het raamwerk goed te keuren.
Voor ons als bureau en voor de stad Amsterdam presenteren we hiermee een stevig vervolg op het door DELVA ontwikkelde manifest Circulair Buiksloterham. Het resultaat presenteert de kracht van continuïteit en samenwerken tussen de markt en de overheid.