ARC20: Hofje Wendakker te Heerde - Van Veen Architecten

Kleinschalig zorgwonen voor mensen met dementie "Net als Thuis". De gebouwen gaan een relatie aan met het omliggende woningen.

Toelichting door Van Veen Architecten

Hofje Wendakker in de wijk, Heerde

Integrale aanpak zorg in de wijk

Op het terrein van de huidige Wendhorst wordt in een innovatief vernieuwend zorgconcept een nieuw thuis gerealiseerd voor cliënten van de zorgaanbieder Viattence. Het integrale concept van Hofje Wendakker: “Met de groeiende vraag naar zware zorg voor ouderen met dementie is dit concept een mogelijke oplossing voor andere zorgaanbieders in Nederland. Zorg als onderdeel van de wijk maakt Hofje Wendakker op diverse facetten optimaal voor het realiseren van goede en betaalbare zorg. Goed omdat onderdeel blijven van de wijk bijdraagt aan de positieve beleving van de bewoner en de uitstraling van de zorgwoningen aantrekkelijkheid voor vrijwilligers vergroot. Betaalbaar door voldoende schaalgrootte voor een passende exploitatie.

Daarnaast wordt het oude complex terrein in fases getransformeerd in de nieuwe buurt compleet gemaakt met de ontwikkeling van koopwoningen en sociale huurwoningen, en een centraal gelegen dierenweide. Met dit nieuwbouwplan verdwijnt het grote regionale “verpleeghuisinstituut” Wendhorst en komt er een buurt waarbij de bewoners van Hofje Wendakker onderdeel van het dagelijks leven in de directe omgeving zijn.

De tuin als verbindend element

De tuin vormt de verbinding tussen de gebouwen en met de wijk. De binnentuin is voor iedereen toegankelijk. Voor de bewoners van de zorgwoningen en voor de buurtbewoners. Iedereen is welkom. De tuin is aantrekkelijk ingericht en bij de inrichting van de tuin zijn ook een zandbak en dierenweide opgenomen waar ook de kinderen uit de buurt gebruik van mogen maken. De bewoners kunnen zelf tuinieren en groenten en kruiden kunnen in de keuken gebruikt worden.

Geschakeld kleinschalig wonen “Net zoals thuis”
De innovatieve zorgorganisatie oplossing is gezocht in het creëren van 3 langgerekte blokken opgebouwd uit 4 aan een geschakelde ‘woonhuizen’ voor in totaal 96 bewoners met een zware zorgvraag. De zorgwoningen zijn gelegen aan de voorzijde van het terrein, grenzend aan de vijver en de Haneweg. Elk huis biedt ruimte voor 8 bewoners, met een eigen “traditionele plattegrond opzet” van een woning, een eigen voordeur, bergingen, aan de voorzijde de keuken en aan de achterzijde de woonkamer met een serre. De ‘huizen’ worden gebouwd in de vorm van een hofje en staan met elkaar in verbinding door een prachtige tuin. Zodoende kan elke bewoner van alle 12 woonkamers zelfstandig gebruik maken van de gemeenschappelijke tuin. Het net als thuis concept in de nieuwbouw is zo uitgewerkt dat de bewoners boven slapen in eigen ruime slaapkamers die te bereikbaar zijn met een lift en beneden wonen. Dit in plaats van de reguliere meer institutionele gestapelde zorggebouwen met een horizontale organisatie opzet, met vaak meerdere geschakelde woonkamers en slaapkamers per laag op een verdieping.

Innovatie en vrijheid

Daarbij is in de zorgwoningen innovatieve technologie opgenomen die bijdraagt aan het comfort van de bewoner. Van verlichting die het dag- en nachtritme ondersteunt tot domotica waardoor bewoners binnen Hofje Wendakker aanzienlijk meer vrijheid hebben om te gaan en staan waar men wil en bijvoorbeeld ook gebruik kunnen maken van de grote binnentuin. Samen met BAM Wonen en BAM Bouw en Techniek is het gelukt om de zorgwoningen met deze technologie, uit te voeren als ‘reguliere’ woningbouw en niet als instituut. Ook dat is net als thuis.”