ARC20: Unilever Foods Innovation Centre, Hive in Wageningen - Fokkema & Partners Architecten

Kenmerkend voor het ontwerp van het Unilever Foods Innovation Centre is een gebouw dat 'open by default' is en samenwerking stimuleert. De circulaire inrichting vormt een integraal onderdeel van het duurzame en gezonde ontwerp. Samen met de BREEAM Outstanding certificering heeft dit geresulteerd in een innovation powerhouse.

Toelichting door Fokkema & Partners Architecten

Inside out - outside in

Daar waar je bij de meeste bedrijfsgebouwen direct bij de entree tegen een beveiligings-barrière aanloopt, wilde Unilever het tegenovergestelde: een gebouw dat ‘open by default’ is. De vraag aan het ontwerpteam was om een transparant gebouw en interieur te ontwerpen dat bezoekers een letterlijke kijk in de keuken van Unilever geeft, samenwerkingen met externe partijen stimuleert en kennisdeling op het gebied van voedselinnovatie bevordert.
Vanuit de publiek toegankelijke hal met bar en demo keuken, verbindt de auditoriumtrap de begane grond met de voor alle bezoekers toegankelijke Food Market en de vergaderruimten op de eerste verdieping. Het is in deze hal waar Unilever in eigen huis de kruisbestuiving zoekt met AgriFood partners en de interactie aangaat met het Campuspark: inside out <> outside in.
De transparantie die de architectuur kenmerkt, is voortgezet in het interieur waarin zo veel mogelijk functies visueel met elkaar verbonden zijn. Zo rijkt het zicht vanaf het publieke hart van het gebouw tot ver op de kantoorverdiepingen. Voor een optimale beleving en integrale uitstraling zijn alle materialen en afwerkingen perfect op elkaar afgestemd.

Simplicity is complexity resolved

Het ontwerp is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Unilever en de medewerkers van de voormalige R&D-locaties die naar Wageningen zijn verhuisd. Door een intensieve co-creatie met de gebruikers die in de kantoren, labs en keukens werken is het complexe programma, met uiteenlopende gebruiksfuncties en culturen, stap voor stap doorontwikkeld, vormgegeven en ingepast. Fokkema & Partners heeft er zorg voor gedragen dat alle functies als een puzzel in elkaar passen, waarbij de verschillende gebieden in een open en vanzelfsprekende verbinding met elkaar staan.

Co-creatie in een circulair interieur

95% van het interieur is circulair en bestaat uit hergebruikte onderdelen, meubilair en apparatuur.
Het maatwerk meubilair kenmerkt zich door gebruik van multiplex voor een laagdrempelige uitstraling. De maatwerk elementen zijn ontworpen vanuit een
minimum-waste principe, waarbij modulaire elementen zijn gedimensioneerd op basis van standaard afmetingen van plaatmaterialen. Voor pantry’s en kasten zijn waar mogelijk bestaande binnen rompen van oude Unilever keukenblokken hergebruikt en zijn alleen de deurtjes en topbladen nieuw geproduceerd.
Fokkema & Partners Architecten heeft een integraal concept bedacht dat de bonte verzameling bestaand meubilair, met alle bestaande stofferingen, bureaubladen en schoonheidsfoutjes, volledig omarmt. Beschrijfbare wanden zijn zodanig geplaatst dat lange zichtlijnen worden doorbroken. Op ieder vloerveld staat een cluster van bureaus, overlegplekken en informele lounges. Ruim 2.200 meeverhuisde meubels zijn op kleur gerangschikt en per kleurtoon toegekend aan een vloerveld, waarbij het gekleurde meubilair een welkome aanvulling is op het neutrale basispallet.