Toelichting door Jaspers-Eyers Architecten
Natuurlijke connectie tussen stad en park
Het nieuwe administratieve centrum is ingeplant op de plaats van het vroegere militaire hospitaal, vlak bij de VUB, aan de Kazernelaan. Het basisconcept is vrij eenvoudig: het gebouw ligt op de lijn tussen het stadscentrum en het achterliggende park en functioneert als connectie tussen de twee. Het ontwerp verbindt het park – letterlijk - met de Kazernelaan; langs een binnenstraat doorheen het gebouw kan je van de stad naar het park lopen. Maar er is meer. Door het gebouw enigszins achteruit te plaatsen op de site, heeft de architect een voorliggend plein gecreëerd, zoals dat enigszins wordt verwacht aan een gemeentehuis. De woningen aan beide kanten van het project hebben dan weer wat meer ruimte gekregen door de vorm van het gebouw, dat in zeker mate is ‘ingedeukt’. Het resultaat van dat alles is een organische vorm die een natuurlijke plaats inneemt in de omgeving.
Synergie met individuele accenten
Het centrum heeft drie afzonderlijke ingangen, die alle drie naar dezelfde grote ruimte leiden maar daarbij toch hun eigenheid behouden, toegespitst op de achterliggende dienst of instantie. Aan de voorkant bevinden zich de ingangen voor de gemeentediensten en de politie – op de kop van het gebouw, zichtbaar voor de wijk -, via de achteringang beland je rechtstreeks bij het OCMW. Individualiteit en synergie gaan zo hand in hand, wat ook zijn weerslag heeft op de dienstverlening.
De administratieve aanpak is op een volledig nieuwe leest geschoeid en is in de eerste plaats gericht op klantvriendelijkheid en een goed functionerend reserveringssysteem. Binnenkomen doe je in de twee verdiepingen hoge entreeruimte, waar zich het onthaal en de loketten bevinden. In die openheid is toch de nodige privacy gecreëerd. Links, in de ontvangstruimte, zorgen een aantal zitbanken (die als een rode draad door het gebouw zullen lopen) voor een open wachtpunt. Rechts bevinden zich de loketten, die voor de veiligheid kunnen worden afgesloten bij een eventueel event in de trappenhal of de grote zaal. De OCMW-ingang aan de andere kant van het gebouw is in dezelfde vormentaal opgevat. Wie zich beneden aanmeldt aan de onthaaldesk, wordt doorverwezen naar een van de ‘logettes’ op de verdieping erboven. Dat zijn individuele ontvangstruimtes, een dertigtal in totaal, waar de OCMW-medewerker rustig met zijn klant kan overleggen.
Op de mezzanine bevinden zich meer onthaalfuncties, zoals Stedenbouw en Werkgelegenheid, maar ook andere functies zoals opleidingslokalen en een ‘cosy corner’ voor de oudere bezoekers. De administratie van de verschillende diensten ligt op de bovenliggende verdiepingen. De gemeenschappelijke ruimtes en zalen kunnen over de verschillende diensten en instanties heen worden gebruikt.
Vanuit de onthaalruimte leidt een grote, brede trap naar de ceremoniële ruimtes op de hogere verdiepingen, die in één toren zijn verzameld. Daar bevinden zich de zalen voor de trouwpartijen, de ruimtes voor de burgemeester en schepenen en de grote zaal met 250 zitplaatsen. Ze is de nieuwe thuis voor de gemeenteraad en voor grote events en ontvangsten.
De brede trap die naar boven leidt, is zelf ook geschikt als decor voor (trouw)foto’s, als zitruimte en als tentoonstellingsruimte met grote panelen, die rond de kolommen kunnen pivoteren.
Sobere materialen, minimaal energieverbruik
Het nieuwe administratieve centrum is een passiefgebouw, zoals door de gemeente was vooropgesteld. Om dat te bereiken is al van bij de eerste pennentrekken rekening gehouden met het energetische karakter van het ontwerp: de oriëntatie is volledig en tot in de puntjes afgestemd op een minimaal energieverbruik. Hoewel grotendeels beglaasd, is het gebouw door een gericht gebruik van panelen en zonnewering zo veel als nodig afgeschermd van invallend zonlicht, waar en wanneer dat nodig is. Studies met een gespecialiseerd bureau, dat de bezonning over de seizoenen heen heeft bestudeerd, hebben wat dat betreft geleid tot een optimaal resultaat. Voeg daar de groendaken en zonnepanelen aan toe en het hoeft niet te verbazen dat het nieuwe administratieve centrum van Etterbeek een uitstekend energetisch paspoort kan voorleggen.
Qua materiaalkeuze is geopteerd voor sobere elementen zoals warm hout, neutraal grijs beton, donkere staalelementen en heel wat natuurlijke groentoetsen, om de inbedding in de groene omgeving enerzijds te beklemtonen en anderzijds door te trekken.