ARC20: Woontoren Scheldezicht in Antwerpen - C.F. Møller Architects i.s.m. BRUT Architecture and Urban Design

Een woontoren van 24 verdiepingen met als doel hoogbouw opnieuw te definiëren als een gestapelde sociale gemeenschap aan de Schelde in de Antwerpse wijk Nieuw Zuid.

Toelichting door C.F. Møller Architects en BRUT Architecture and Urban Design -  Torens hebben dikwijls te kampen met een gebrek aan sociaal contact. Alhoewel mensen elkaar veelvuldig kruisen in de lift of in de inkomhal is er weinig sprake van echte ontmoeting. Wij willen met ons project deze schijnbare paradox uitdagen en sociale interacties stimuleren zonder in te boeten aan privacy. Het doel van woontoren Scheldezicht is om te breken met de traditionele bouwtrends die bewoners isoleren. De architectuur vertrekt van het idee dat het gebouw vanbuiten toont wat het binnen doet. De sociale kwaliteiten in het ontwerp bepalen mee het design van de toren.

We voorzien een grote variatie aan woontypologieën waardoor we heel verschillende bewoners kunnen aantrekken, van kleine appartementen voor jongeren, lofts voor jonge tweeverdieners, grote familiewoningen, aangepaste appartementen voor ouderen, tot meer innovatieve duplexflats. Deze woningen groeperen we tot verticale mini-gemeenschappen. Naast appartementen omvat het gebouw ook winkels, kantoorruimtes en gemeenschapsruimtes.

Een sluier opgebouwd uit een vlakkenpatroon wordt rond de gevels van de slanke toren gedrapeerd. Deze lichte structuur toont tegelijk ook de verdeling en de groepering van de verschillende woontypologieën. Binnen elk vlak van de sluier worden appartementen gegroepeerd in een collectieve entiteit die aansluit op de terrasruimtes. De balkons verspringen ten opzichte van elkaar wat buren met mekaar in contact brengt en toch voldoende privacy toelaat. Buitenruimtes, zo’n 4.000m², voegen woonkwaliteit toe aan de woningen in de vorm van terrassen, wintertuinen en een collectief dakterras. Ze bepalen mee het uitzicht van Scheldezicht en maken de connectie van de grote stadsschaal tot de menselijke schaal. Binnen het project zijn verschillende gemeenschapsruimtes voorzien: een fietsherstelruimte, een collectieve wasruimte, een dubbelhoge ruimte sluit aan op een daklandschap dat door alle bewoners wordt gedeeld.