ARC20: Klaprozenbuurt in Amsterdam - BETA, Bureau B+B, Space&Matter en gemeente Amsterdam

De Klaprozenbuurt gaat de komende jaren veranderen van een bedrijventerrein naar een gemengde stadsbuurt met wonen, werken en voorzieningen. Nadat het oorspronkelijke plan van de gemeente op veel weerstand stuitte vroeg de gemeente architecten uit de buurt om door middel van een intensief participatie proces een maatschappelijk breed gedragen plan te maken.

Toelichting door BETA, Bureau B+B, Space&Matter en gemeente Amsterdam  - Formele ‘top-down stedenbouw’ is steeds lastiger te realiseren. Gemeentes verlangen van bestaande eigenaren om herontwikkelingen zelf te realiseren en dergelijke binnenstedelijke gebiedstransformatieprojecten hebben door hun ligging steeds vaker te maken met mondige omwonenden. Na een hobbelige start besloot de Gemeente Amsterdam deze uitdagingen aan te gaan door architecten uit de buurt een intensief participatieproces te laten begeleiden.

Dit proces is vervolgens ambitieus ingestoken. Omwonenden en eigenaren zijn in een korte tijd opgeleid in het stedenbouwkundig denken zodat gesprekken op niveau gehouden konden worden. Participatie is in dit project groots ingestoken en met name de bewoners hebben werkelijke zeggenschap gehad in het uiteindelijke stedenbouwkundig ontwerp.

Het is een belangrijke doelstelling om de Klaprozenbuurt tot een zogenaamde ‘ongedeelde wijk’ te maken. Er worden verschillende verbindingen gelegd met omliggende buurten en ook het maatschappelijk en economisch programma zet in op een goede aansluiting en versterking van de naastgelegen buurten. Zo sluiten de sociaal- en middenhuur woningen aan op de wensen van de bewoners uit de naastgelegen Bloemenbuurt waardoor beide wijken gemengder worden.