Extra vangnet NHG voor woningeigenaren vanwege coronacrisis
Verlaten winkelstraat in Maastricht tijdens de coronacrisis. Beeld Shutterstock

Extra vangnet NHG voor woningeigenaren vanwege coronacrisis

Nationale Hypotheekgarantie (NHG) breidt de vangnetfunctie voor woningeigenaren uit. Het vangnet is gericht op huizenbezitters met een NHG-hypotheek die de lasten door de coronacrisis niet meer kunnen dragen.

Geldverstrekkers kunnen de zogenaamde Woonlastenfaciliteit (WLF) aanvragen bij NHG. Als een klant uitstel van betaling wordt verleend of wanneer sprake is van een betalingsachterstand, dan staat NHG middels de Woonlastenfaciliteit borg voor een bedrag tot maximaal negen procent van de oorspronkelijke hypotheeksom.

Bijvoorbeeld: als de klant een  hypotheekschuld heeft van 200.000 euro, dan staat NHG borg voor een achterstand van maximaal 18.000 euro.

Voorwaarden versoepeld

NHG ontwikkelde de WLF tijdens de kredietcrisis. Vanwege de coronacrisis zijn de voorwaarden die tijdens de kredietcrisis werden gesteld versoepeld. Zo geeft NHG geldverstrekkers toestemming om de WLF gedurende maximaal drie maanden toetsingsvrij toe te passen. Hierdoor maakt NHG het proces makkelijker en toegankelijker.

Indien de ontwikkelingen rondom de coronacrisis dit vereisen kan deze periode met drie maanden worden verlengd. Indien de geldverstrekker en de consument langer gebruik willen maken van de WLF (tot maximaal de huidige negen procent) dan moet de klant naar draagkracht betalen. De geldverstrekker zal hierover contact opnemen met de klant.

Lees verder

Marieke Giele (1993) studeerde Architectuur aan de TU Delft. Een deel van haar studie volgde ze aan de TU Graz in Oostenrijk. Zij liep stage bij KCAP Architects&Planners. Van 2015 tot 2022 was zij werkzaam als vakredacteur bij de Architect. Tegenwoordig werkt Marieke bij Mei Architects and planners.

Beeld Jos Derckx

Huidige MPG zaait verwarring en dwingt architecten tot eigen...

Door de nieuwste aanscherping van de MilieuPrestatie Gebouwen (MPG) komt hout als bouwmateriaal slechter uit de bus dan staal en beton. Tegelijkertijd moet de bouwkolom binnen nu en vijftien jaar drastisch verduurzamen, onder andere door de CO2-uitstoot van gebouwen te verlagen. Die opgave begint grotendeels bij architecten. De redactie zocht uit voor welke uitdaging zij staan en wat hun antwoord is op deze ingewikkelde regelgeving.

Nima Morkoç. Beeld Jan de Groen.

Nima Morkoç: 'De grote bureaus hebben de nieuwe generatie compleet...

'We moeten niet bang zijn om onszelf uit te spreken. Het is de tijd daarvoor', stelt Nima Morkoç van HA-HA Design & Development. Hij runt het jonge bureau uit Rotterdam dat ruim een jaar bestaat met vier architecten onder de dertig. Is de spanning in de bouwsector ook binnen zijn bureau voelbaar? In een serie interviews stelt de redactie de vraag: hoe gaat het binnen het architectenbureau?

Interieur Karper K. van Studioninedots. Beeld Sebastian van Damme

Studioninedots werkt aan gelikte projecten voor grote ontwikkelaars...

'De meeste van onze opdrachtgevers hebben veel geld en dikke auto's, die staan wel even te kijken als ze ons rommelige straatje in rijden', zegt Albert Herder. Zijn architectenbureau Studioninedots heeft een nieuw kantoor in Amsterdam Zuid, op een van de - naar eigen zeggen - laatste rafelranden van de stad. Gelikte projecten ontwerpen voor grote ontwikkelaars en tegelijkertijd als bureau de vrije ruimte op zoeken, voor vernieuwing en creativiteit. Hoe gaat dat samen?

Het nieuwe kantoor van MIX architectuur in Ede. Beeld MIX architectuur

Van bedrijventerrein naar bosrand, MIX architectuur voegt daad bij...

Van een bedrijfsverzamelgebouw op een grijs industrieterrein, verhuisde MIX architectuur naar een nieuw gebouw aan de rand van het bos, waarvan het opdrachtgever, ontwerper en eigenaar is. Vanaf hier strekken de bossen van de Veluwe zich kilometers ver uit. Het bureau is niet bij iedereen bekend, dat had geen prioriteit, maar met hun nieuwe kantoor komt daar vanzelf verandering in.