Extra vangnet NHG voor woningeigenaren vanwege coronacrisis

Nationale Hypotheekgarantie (NHG) breidt de vangnetfunctie voor woningeigenaren uit. Het vangnet is gericht op huizenbezitters met een NHG-hypotheek die de lasten door de coronacrisis niet meer kunnen dragen.
Verlaten winkelstraat in Maastricht tijdens de coronacrisis. Beeld Shutterstock

Geldverstrekkers kunnen de zogenaamde Woonlastenfaciliteit (WLF) aanvragen bij NHG. Als een klant uitstel van betaling wordt verleend of wanneer sprake is van een betalingsachterstand, dan staat NHG middels de Woonlastenfaciliteit borg voor een bedrag tot maximaal negen procent van de oorspronkelijke hypotheeksom.

Bijvoorbeeld: als de klant een  hypotheekschuld heeft van 200.000 euro, dan staat NHG borg voor een achterstand van maximaal 18.000 euro.

Voorwaarden versoepeld

NHG ontwikkelde de WLF tijdens de kredietcrisis. Vanwege de coronacrisis zijn de voorwaarden die tijdens de kredietcrisis werden gesteld versoepeld. Zo geeft NHG geldverstrekkers toestemming om de WLF gedurende maximaal drie maanden toetsingsvrij toe te passen. Hierdoor maakt NHG het proces makkelijker en toegankelijker.

Indien de ontwikkelingen rondom de coronacrisis dit vereisen kan deze periode met drie maanden worden verlengd. Indien de geldverstrekker en de consument langer gebruik willen maken van de WLF (tot maximaal de huidige negen procent) dan moet de klant naar draagkracht betalen. De geldverstrekker zal hierover contact opnemen met de klant.

Lees verder