ARC19: Floating Bricks House - ROFFAA

Floating Bricks is een project dat ontstaan is uit de fascinatie voor reststromen, maar ook als reactie op de esthetische toepassing van steenstrips alsof het een gemetselde muur is.

Toelichting ROFFAA - Veel producenten hebben hun processen zo gestandaardiseerd dat ze op de meest efficiënte manier een mooi product maken. De overgebleven materialen worden weer gerecycled. Zo gaan stroken glas weer de glasbak in en worden weer verwerkt tot glas en worden reststukken baksteen vermalen en verwerkt in een volgende steen of als puin onder wegen gebruikt.

Kunnen deze reststromen niet toegepast worden? Kunnen we deze stromen onderscheppen? Zijn we in staat om tot nieuwe producten te komen en een nieuwe waarde te creëren voor deze meestal hoogwaardige materialen?

Met de Floating Bricks combineren we twee van deze reststromen, enerzijds het glas van Qbiq dat na het versnijden van de jumbo platen tot hun modulemaat overblijft, anderzijds overgebleven steenstrips van Wienerberger.

Ons brein vult in. We denken te weten wat we zien. Als we bakstenen zien, verwachten we dat ze gemetseld zijn en dat zien we dan ook. Ook bij de Floating Bricks zie je in eerste instantie een gemetselde muur. Als je dichterbij komt blijken er geen voegen te zijn terwijl geen enkele steen elkaar raakt. Elke steen zweeft in de lucht, maar toch vormen ze samen die solide gemetselde muur. We maken een gevelelement, die de illusie wekt van een gemetselde muur, maar transparant blijkt te zijn. Met dit principe bouwen we een archetype huisje van 2x3 meter met een dakje onder 45 graden. Het huisje staat op pootjes en zweeft
40 cm boven de grond.

Temidden van de Floating Bricks staat in het huisje een tweepersoonsbed en onder het dak is een net gespannen waarin je kun liggen. De kop van het huisje kan volledig open. De lijmdotten waarmee de stenen bevestigd zijn op het glas, tekenen zich af als een jaren zestig behang en geven het interieur een warme huiselijke sfeer.

Ondanks dat het volledige huis van glas is, bieden de baksteenstrips voldoende zonwering om niet het klimaat van een kas te krijgen. Ook zijn er verschillende kieren gedetailleerd waardoor er continue ventilatie plaatsvindt. De baksteenstrips zorgen voor microschaduw op de gevel, waardoor er zelfs een koelend effect
ontstaat. Eventueel uitzettingsverschil in de verschillende materialen door temperatuurwisselingen worden opgevangen door de zeer elastische polymeer lijm. Het glas is met lekke binnenbanden in het staal geklemd.

We zien de eerste versie van de Floating Bricks House als prototype, als testcase en experiment. De komende jaren zullen we het product monitoren en daar waar nodig verbeteren. Op dit moment maakt de Floating Bricks House als slaapcabine deel uit van de Culture Campsite in Rotterdam, waar overnacht kan worden in verschillende objecten. Ook zien we de Floating Bricks House als een meubelstuk waarin vergaderd kan worden in bijvoorbeeld een grote loods, als huisje in je achtertuin, als verblijf in je volkstuin, als stiltewerkplek etc. Daarnaast is de Floating Bricks als dak of gevelelement te beschouwen waar verschillende toepassingen voor denkbaar zijn.