Hof van Busleyden is een beschermd monument in bak- en zandsteen in kopiërende laatgotische stijl met drie buitenruimten: de grote voortuin, de erekoer (centraal) en de beeldentuin. Het monument heeft sinds 1938 de functie van een stadsmuseum en is gelegen aan het uiteinde van museumas in Mechelen, België. dmvA restaureerde en reconstrueerde het museum met architecturale toevoegingen en aanpassingen.
Monografie Musea
In binnen- en buitenland openen veel nieuwe musea. Aan de hand van vijf actuele projecten bespreken we de toekomst van deze typologie.
Fase 1 behelst de restauratie en herinrichting van het museum met een ondergrondse museumzaal. dmvA besloot de museumzaal ondergronds te plaatsen om zo de omliggende historische context niet te verstoren: een architect hoeft namelijk niet altijd zichtbaar in te grijpen. Het beiaardmuseum op de site is gerenoveerd en bevat een hedendaagse circulatie naar de ondergrondse museumzalen. Een bescheiden hedendaags vluchtpaviljoen met een trap en museumlift is onbewogen en strategisch geplaatst op het voorplein. Door een subtiele ingreep ter hoogte van de galerij tussen de erekoer en de voortuin, werden de buitenruimtes publiek toegankelijk en werden zo aan de Mechelaar teruggegeven.
Fase 2 omvat de renovatie en transformatie van de hoofdgebouwen tot een museum met bar, een bookshop en terrassen & een nieuw circulatieblok in kalkzandsteen ter vervanging van de 19de-eeuwse conciërgewoning. Het abstracte circulatiegebouw dringt zich niet op en neemt letterlijk en figuurlijk een respectvolle afstand van de aanliggende historische gebouwen. Buiten heerst een abstracte, ingetogen stemming, met respect voor de historische omgeving. Binnen is de sfeer door het gebruik van bestraald beton ruiger en bezield, verbonden met de geleefde muren van de historische gebouwen.