ARC19: Cruquiuseiland Amsterdam - KCAP

De potentie van brownfields zoals Cruquius is, tegen het licht van actuele maatschappelijke opgaven, aanleiding voor een kwaliteitsslag door de toevoeging van nieuwe bestemmingen in de stad. Inzet van het stedenbouwkundig plan is een duurzame ontwikkeling, gemengde ontwikkeling met groene ruimten, flexibele gebouwstructuren en bijzondere aandacht voor de historie, sociale cohesie, gezondheid, leefbaarheid en welzijn.

Toelichting KCAP - Cruquiuseiland in de Oostelijke haven van Amsterdam is aan het veranderen van een industriegebied met fabrieken en veel arbeid en bedrijvigheid naar een gezond en levendig nieuw stedelijk gebied binnen de Amsterdamse ring. KCAP ontwierp het zuidoostelijke deel in de ellenboog van het schiereiland onderlangs het Amsterdam-Rijnkanaal. Deze strategische locatie ondergaat een complete gedaantewisseling. Als meest zuidelijke schiereiland van het oostelijk havengebied heeft het de potentie om van een verouderde industriële locatie te transformeren naar een aantrekkelijk gebied om te wonen, werken en verblijven.

De duurzame transformatie kent een bijzondere focus op sociale duurzaamheid en bevordert daarmee interactie tussen diverse bevolkingsgroepen en typen gebruikers. De open structuur met groene ruimten, de flexibele gebouwstructuren, de differentiatie van woningtypen, werkplekken en voorzieningen in hun context creëert een aangename en complementaire leefomgeving.

De zuidoostelijke bocht van Cruquius-eiland nodigt uit tot een waaiervormige stedelijke inrichting van gebouwen die zich oriënteren op het Amsterdam-Rijnkanaal. Daarachter bevindt zich een groen landschappelijk decor van parken en waterpartijen. De gebouwen zijn onderverdeeld in meerdere grotere en kleinere volumes waarbij steeds gezocht is naar optimale daglicht voor alle woningen. Alle woningen zijn stapelingen van alzijdige blokken van natuursteen, aluminium, baksteen en cortenstaal, met uitzicht op het water. De fijnkorrelige en grillige structuur van de blokken zorgt voor een menselijke maat. Elk gebouw heeft zijn eigen karakteristieke samenstelling en identiteit, maar samen vormen ze een duidelijk herkenbaar ensemble dat bovendien de plannen van twee verschillende projectontwikkelaars op een natuurlijke manier met elkaar verbindt.