ARC19: Het Predikheren, restauratie en herbestemming Predikherenklooster tot stadsbibliotheek - Korteknie Stuhlmacher Architecten

De restauratie en herbestemming van de ruïne van het barokke Predikherenklooster vertrekt van de bewogen geschiedenis, de kenmerkende structuur en de charme van het bestaande gebouw. De nieuwe stadsbibliotheek bestaat uit verstilde studieruimten, een spectaculaire boekenzolder, een kloostertuin en vele karakteristieke lokalen, wandelgangen, sferen en kleuren. Restauratie, architectuur, techniek, interieur, meubel- en lichtontwerp vormen één geïntegreerd geheel.

Toelichting architect - De opdracht voor het complexe project werd volledig toevertrouwd aan het ontwerpteam, vanaf het initiële concept tot en met het volledige toezicht op de bouw. Binnen deze condities was het mogelijk een consistente, ambitieuze detaillering te ontwikkelen en vervolgens op de bouw samen met de ambachtelijk bekwame uitvoerders waar nodig bij te stellen en te verfijnen. Het resultaat is een project waar in zowel het interieur als het exterieur concept en uitvoering perfect op elkaar zijn afgestemd. In het exterieur voegen restauratieve details in baksteen en natuursteen, nieuwe stalen en houten kozijnen en de sprekende dakkapellen in zink en staal subtiele nieuwe accenten toe aan het ruïneuze beeld van het bestaande gebouw. Hierbij zijn voor de grove en vaak verbouwde buitengevels andere ontwerpregels ontwikkeld dan voor de veel beter geconserveerde gevels rondom de binnentuin. Het interieur is opgevat als een houten inbouwpakket bestaande uit verfijnde eikenhouten lambriseringen en op maat gemaakt inbouwmeubilair die de bestaande plafonds zoveel mogelijk laten spreken. De indrukwekkende zolder vormt het hoogtepunt van de nieuwe bibliotheek. Een van buiten toegevoegde staalconstructie versterkt de monumentale houtconstructie en zorgt voor stabiliteit en de toestemming van de brandweer de gehele bestaande houtstructuur in het zicht te laten. In het interieur zijn alle installaties op onzichtbare manier geïntegreerd in meubilair, zitbanken, tribunes, werktafels en lambriseringen. Nieuwe interventies zoals trappen, sanitair en liften zijn op vanzelfsprekende manier in het bestaande gebouw ingepast en op tijdloze toch verfijnde manier vormgegeven en gedetailleerd.