‘Het verval dat al die jaren in het Predikherenklooster heeft gewoekerd, is er nog steeds uitdrukkelijk aanwezig. Het wordt echter innig omarmd door een ontwerp dat de poëzie ervan tot haar kern heeft gemaakt’. Stefan Devoldere
Het Predikherenklooster werd vanaf 1650 gebouwd en vervolgens gebruikt als klooster, kazerne, wapenarsenaal en opleidingsinstituut. Vanaf 1970 stond het leeg en veranderde in een indrukwekkende ruïne. Als ontwerpers beschouwen we de onvolkomenheden die de verschillende aanpassingen en de verwaarlozing die de voorbije eeuwen met zich meebrachten als de grote kracht van het gebouw. De restauratie laat daarom zoveel mogelijk sporen van de lange geschiedenis van het voormalige klooster zichtbaar.
Ons ontwerp voor de bibliotheek neemt de specifieke karaktereigenschappen van de bestaande ruimten als uitgangspunt. De verschillende afdelingen van de bibliotheek zijn zonder ingrijpende veranderingen in de structuur van het gebouw ingepast. Het resultaat is een veelzijdig bibliotheek- en cultuurgebouw dat bestaat uit ruimten met heel verschillende sferen en uiteenlopende gebruiksmogelijkheden. Het installatieconcept en de manier van restaureren, renoveren en isoleren zijn hierop afgestemd.
De indrukwekkende zolderruimte vormt het hoogtepunt van het gebouw. Met haar monumentale houten constructie bleek deze ruimte vol verhalen en associaties ideaal voor een bijzondere kinder- en volwassenenbibliotheek. Voor extra daglicht, lucht, uitzicht en als rook-warmte-afvoersysteem zijn verschillende dakkapellen en dakramen toegevoegd. Het interieur bestaat uit volledig op maat gemaakt meubilair, verfijnde verlichting, eikenhouten lambriseringen en de bijzondere materialen, texturen en kleuren die tijdens een nauwkeurig proces van restaureren, reinigen en fixeren zijn ontdekt en geconserveerd.