ARC19: OP Oostenburg in Amsterdam - Stadswerf OP Oostenburg

Oostenburg is nu al erg geliefd bij Amsterdammers door de populaire horecagelegenheid Roest en het INIT-gebouw. Het gebied wordt op nieuw ontwikkeld tot een aantrekkelijke en gevarieerde stadswijk, waar zowel gewerkt als gewoond wordt. In 2023 biedt Oostenburg plek aan circa 1.500 nieuwe Amsterdamse huishoudens.

Toelichting inzender - In de Nederlandse gebiedsontwikkeling wordt vaak een typische ‘pandjesarchitectuur’ toegepast. Ook Op Oostenburg kennen alle panden een eigen architectuur, maar de parcellering is beduidend anders dan bij de meeste andere gebiedsontwikkelingen.

Op Oostenburg is niet door één architectenbureau ontworpen, maar door zeven verschillende architectenbureaus. Aangrenzende gebouwen zijn te alle tijden door andere architecten ontworpen. Door de verschillende uitstraling van de individuele gebouwen ontstaat een zeer divers straatbeeld. Om ondanks de grote architectonische diversiteit hoge beeldkwaliteit te realiseren, is goede samenwerking tussen ontwikkelaar en architecten, maar zeker tussen architecten onderling essentieel.

Door een duidelijke gebiedsvisie die ten grondslag lag aan de ontwikkeling, vormen de gebouwen samen één identiteit: stoer, rauw en industrieel. De gevels van de bouwblokken spelen een grote rol in het uitdragen van deze identiteit. Alle betrokken architecten wonen maandelijks een supervisie teambespreking met de gemeente bij, onder leiding van Kristiaan Borret. Tijdens deze bijeenkomsten wordt continu getoetst en bewaakt dat de plannen voldoen aan de gebiedsvisie. Op deze manier ontstaat een interessant samenspel tussen verschillende architecten, waarbij ze regelmatig over elkaars ontwerpen sparren.

Ook de landschapsarchitecten hebben een aandeel in de gebouwontwerpen. De twee tuinen en de diverse daktuinen hebben een aanzienlijke invloed op de uitstraling van de gebouwen en de sfeer Op Oostenburg. Met respect voor elkaars werk, zijn (dak)tuinen aangepast naar aanleiding van suggesties van architecten, en gebouwen op basis van suggesties van (land)schapsarchitecten.

Kortom: een integrale en gelijkwaardige samenwerking, die leidt tot de realisatie van een levendige en duurzame stadswijk.