Toelichting IWT en SFNR - Voor de ontwikkelvisie zijn een aantal onderdelen specifiek:
1. Het project is gestart in de staart van de crisis, vér voor de huidige populariteit van Rotterdam en de hiermee samengaande druk op de ontwikkelmarkt. Hierin was het initiatief van LSI en Inspire Real Estate en het aanhaken van IWT/Studio for New Realities om de woning- en parkeeropgave op het krappe kavel werkend krijgen en een passende visie te ontwikkelen voor plek en doelgroep cruciaal.
2. Voor de ontwikkeling en het ontwerp is ingezet op een blok voor bewoners met een stedelijke leefstijl, die bewust kiezen voor deze plek, het leven in de stad en de andere ruimtebehoefte die dat geeft. Het ontwerp is ontwikkeld als ‘machine’, gericht op het maximaliseren van de relatie met zijn omgeving en het aanjagen van het gebruik.
3. Door het blok op te zetten als maximaal pragmatische structuur en te optimaliseren waar mogelijk is ruimte vrijgespeeld voor een serie van collectieve ruimten, als aanvulling op de individuele woonruimte en unieke kwaliteit van dit stedelijk blok: de vergrootte lobby als collectieve werk/huiskamer en gedeelde groene daktuin, verbonden met een trap als ‘verticale straat’. Hierin waren de verbreding van de kop naar het Willemsplein, de opdeling van het stramien waardoor zes extra woning aan de achterzijde konden worden gerealiseerd, en de optimalisatie van GBO/BVO-verhoudingen in het gehele gebouw cruciaal om tot een werkende businesscase te komen, als voorwaarde voor de woonlobby en extra gebruikskwaliteit op verschillende plekken in het gebouw.
4. Het ontwikkelen van een visie voor de programmering en het leveren van een exploitatiestrategie was voorwaardelijk voor de acceptatie van de collectieve ruimten door de ontwikkelaar, de investeerders en de latere koper/verhuurder. Deze collectieve ruimten zijn voorgesteld als de ontmoetingsplek van de community, als extra ruimte naast de individuele appartementen, en kunnen gebruikt worden voor werken, lezen en ontmoeten en het organiseren van events ‘aan huis’ – een overleg, feest, diner, expositie, enzovoort. Deze collectieve ruimte wordt ondersteund door een ‘Collective Assistant’, in persoon en als gebouw-applicatie.
5. Het ontwerp schept condities, maar is bewust vrijgelaten in gebruik, waardoor het ruimte laat voor ontwikkeling door de tijd – door bewoners en mogelijk in samenwerking met anderen – en waarmee het nadrukkelijk ruimte geeft voor een publieker gebruik als in de ontwikkelfase realistisch leek.
De lobby heeft een hotelachtige kwaliteit, met een werk/leestafel, leesplekken, keuken en mogelijk pakket-boxen, etcetera. De achteringang vormt met zijn luie trap, groot raam en wand een ‘gallery’ aan de straat. Het collectieve dakterras heeft iedereen zicht op het Park en de ondergaande zon, en geeft ruimte voor een ‘sun-downer’, borrel, of diner. Deze ruimten zijn verbonden door een diagonale trap, langs de galerijen, die uitnodigt de trap naar je woning te nemen.
De gevel op straatniveau is maximaal open, om het gebouw een alzijdige uitstraling te geven en aan te haken op zijn omgeving. Met een huiselijke inrichting en verlichting vormt het de ‘etalage’ van de Willemstoren-community. De iets opgetilde vloer vergroot de privacy en het uitzicht over het Willemsplein. De garage voor fietsen en auto’s, direct aansluitend aan de lobby, is vormgegeven als open ruimte, waarmee het een integraal onderdeel van de lobby wordt.