ARC19: Haaghuis, hoe ziet ons jaren 30 huis van déze eeuw eruit? - Alex Goedemans

Dat is de vraag die wij gesteld hebben voorafgaande aan het ontwerp van ons ruime, lichte en behaaglijke familiehuis. Het antwoord hierop is met name gevonden in de detaillering van de eenvoudige rechthoekige volumes waaruit het huis bestaat. Een huis achter de haag, dat zich opent richting het zonlicht.

Toelichting Alex Goedemans - Grote dakoverstekken op het zuiden om in de zomer oververhitting te voorkomen vinden we onwenselijk, vanwege de beperkte luminantie in ons land op met name bewolkte dagen in de winter. Om ons huis toch als zonnecollector te kunnen laten functioneren kwamen we tot de oplossing van schuivende aluminium lamellenluiken. De eerste schets van het huis betrof dan ook een “sun catcher”, gesymboliseerd door het opengewerkte kader in de vorm van de betonstenen plint overgaand in de dak- en gevellijsten van houten latten, die doormiddel van hoeklatten weer naadloos overgaan in de houten latten van de noordnoordwest- en oostnoordoostgevels.

Open lattenstructuur

De gevellatten zijn in een open lichte constructie van staal en hout doorgezet in de garage en in de achterkant van de “buitenvide”. Hierdoor zijn deze lichtdoorlatend en zeer goed ventilerend. Binnen het volume van de garage is een entreeportaal gedetailleerd waarvan de poort een dubbelfunctie heeft: geopend is het portaal voor de voordeur toegankelijk en de garage afgesloten door dezelfde poort. Wanneer de poort gesloten is, functioneert de voordeur als tussendeur tussen huis en garage.

Prefab op maat met minimale voetafdruk

Om een zo hoog mogelijke bouwkwaliteit te bereiken met een minimale voetafdruk is het haaghuis gebouwd uit zoveel mogelijk lichte, geprefabriceerde elementen zoals constructieve houten sandwichpanelen (SIPS), kozijnen en een stalen frame, voorzien van hoogwaardige isolatie (Rc-waarde 8) en kierdichting (Qv-waarde 0,15).

Haaghuis-presentatie-01.pdf

Download