ARC19: Westlandgracht Amsterdam - Urban Echoes

Urban Echoes heeft een open en dynamische patiowoning voor een samengesteld gezin met vier kinderenontworpen met een kleurrijke gevel van gerecycled materiaal. We hebben door de veranderlijke samenstelling van het gezin een ontwerp gemaakt dat inspeelt op de gezinsdynamiek. We hebben een open ruimte gecreëerd, die kan transformeren naar kleinere ruimtes met verschillende atmosferen door beweegbare wanden van gordijnen met verschillende stoffen, kleuren en transparanties.

Toelichting door Urban Echoes - In 2016 is Urban Echoes gevraagd om een ontwerp te maken voor een grote patiowoning op het dak van een CPO-woongebouw, genaamd “Pondok” in Amsterdam. Dit woongebouw bestaat uit zeven appartementen en drie dakwoningen en een maatschappelijk programma in de plint en is een ontwerp is van CRUQ architectuur & stedenbouw. Onze opdrachtgevers van de middelste patiowoning zijn een samengesteld gezin met vier kinderen. Urban Echoes heeft een open en dynamische woning voor dit gezin ontworpen met een kleurrijke gevel van gerecycled materiaal.

We hebben door de veranderlijke samenstelling van het gezin een ontwerp gemaakt dat inspeelt op de gezinsdynamiek. We hebben een open ruimte gecreëerd, die kan transformeren naar kleinere ruimtes met verschillende atmosferen door beweegbare wanden van gordijnen met verschillende stoffen, kleuren en transparanties.

Er is veel aandacht gegaan naar de detaillering en stoffering van de gordijnen en gordijnkoven. De drie gordijnen op de begane grond zijn specifiek voor de plek ontworpen, bestaan uit verschillende materialen en hangen in een uniek ontworpen koof of rails. Hierbij maken we gebruik van de akoestische, lichtwerende en lichtdoorlatende en constructieve eigenschappen van textiel.

De lange wand hebben we een zware wollen stof met een transparante stof verticaal gecombineerd, zodat er een massievere wand gecreëerd kan worden met een warmere atmosfeer bij de woon- en eetkamer en juist een lichte sfeer bij de entree en hal. Tussen de woonkamer en entree hebben we een gordijn samengesteld uit een transparante en dichte stof, zodat je er op zithoogte niet doorheen kan kijken, maar het licht erboven wel de woonkamer bereikt.

Voor de gevel is er gekozen voor een nauwkeurig samengesteld kleurenpalet van steenstrips van StoneCycling, zogenaamde WasteBasedBricks®. Dit zijn steenstrips gemaakt van bouw, sloop en industrieel afval. Bouw- en sloopafval is de grootste afvalstroom in Nederland, 30 % van al het afval dat we produceren in Nederland.

Voor ons en de opdrachtgever was het erg belangrijk om een duurzaam materiaal te gebruiken. Wij waren al vroeg bekend met StoneCycling en we delen hun droom om samen te proberen de hoeveelheid ruwe gondstoffen die we gebruiken te minimaliseren en tegelijkertijd de enorme en groeiende berg afval in te zetten als volwaardige grondstof. We zijn daarmee in een spannend proces gestapt waarbij we samen met de opdrachtgevers en de producent een specifiek en uniek gevelbeeld kunnen creëren, maar waarbij het uiteindelijke resultaat nog onzeker was omdat sommige stenen voor het eerst in productie zouden komen.

Door de goede en intensieve samenwerking in de ontwerp- maar ook realisatiefase heeft het geresulteerd in een uniek en bijzonder eindresultaat. Alle gebruikte stenen hebben verschillende afvalstromen in zich die het uiterlijk van de steen bepalen. Zo bestaat de groene iets wat glanzende strip o.a uit afval van groen glas. Deze steen is door het smelten van het glas in de oven, ook de strip die licht glanst.

Het resultaat is een kleurrijk huis, dat laat zien wanneer bestaande materialen op een nieuwe manier worden toegepast het een sterk resultaat oplevert. Dat is waar duurzaamheid over gaat en laat dat nu precies passen bij onze opdrachtgevers.