ARC19: Zeeburgereiland Blok 3B-hoekwoningen - Urban Echoes

In opdracht van BPD heeft Urban Echoes een ontwerp gemaakt voor een verkavelingsprincipe van Blok 3B; een straatje van 19 woningen. Urban Echoes is als coördinerend architect binnen de ontwikkeling van Blok 3B opgetreden. De straat van 19 woningen wordt gevormd door een aaneenschakeling van zeven verschillende woningtypes. Zes architecten zijn uitgenodigd een woning te ontwerpen. Urban Echoes zelf heeft ook twee woningtypes ontworpen. Urban Echoes heeft ervoor gekozen om o.a. de twee beëindigingen van het blok 3B te Zeeburgereiland te ontwerpen. De hoekewoningen zijn stevige stenen volumes, als boekensteunen. Niet identiek, maar duidelijk familie van elkaar. De hoekwoningen zijn tweezijdig geöriënteerd; de straat en zijgevel. De begane grond is multifunctioneel in opzet, als kantoorruimte en als woning te gebruiken. De gevel van de hoeken bestaat uit hergebruik van oude baksteen; beide hoeken gemetseld in een een van de eerste bijzondere Nederlandse metselverbanden met een klassieke snijvoeg, waarbij een gedeelte van bouwnummer 19 gedeeltelijk is geschipperd. De hoeken leveren een stevige architectonische bijdrage aan dit blok in hergebruik en duurzaam en nieuw stedelijk straatbeeld.

Toelichting door Urban Echoes - Diversiteit in materiaal, diepte in gevel, bouwhoogte en beukmaat zijn van groot belang in het stedelijk ontwerp van dit blok. Om een open plint en relatie met de straat te realiseren hebben de kavels een collectief achterpad gekregen en zijn daaraan de bergingen geplaatst. Deze relatief kleine ingreep geeft een enorme kwaliteitsslag, waardoor het straatbeeld op het gebied van veiligheid, leefbaarheid en sociale interactie sterkt verbeterd is.
In het ontwerp van de hoekwoningen hebben we de tuinmuren en de ingang naar het achterpad opgenomen, deze zijn in dezelfde steen en afwerking als de woningen, waardoor de hoeken het blok afmaken.

Het doel was om een levendig en kleurrijk straatje van 19 woningen te ontwerpen, dat als een geheel gelezen kan worden en waarvan zowel het geheel als de individuele woning aandacht krijgen. We hebben geprobeerd te realiseren dat er voldoende vrijheid is voor architectonische expressie, maar dat deze niet de boventoon gaat voeren (zoals bij de individuele zelfbouwkavels) en de 19 woningen als een straat te lezen is.

Urban Echoes heeft spelregels opgesteld voor de andere zes architecten en enkele belangrijke architectonische en stedenbouwkundige randvoorwaarden en ambities geformuleerd voor het slagen van dit blok. Als coördinerend architect hebben we de verschillende ontwerpen (wanneer noodzakelijk) aangestuurd op materialisering zodat er voldoende variatie in het blok zal blijven.

We hebben tenslotte ook de split level woning ontworpen. Deze woning hebben we als laatste ontworpen toen we alle ontwerpen gezien hadden. Zo konden we met de drie ‘gaten’ in de straat een ontwerp maken dat het geheel zou versterken- en te onderzoeken wat het blok nog nodig had. Het straatbeeld kon in zijn geheel nog wat plasticiteit en variatie gebruiken en daarom hebben we gekozen om een verspringende verdiepingshoogte in de plint toe te voegen en een split level woning te ontwerpen. De kavels van Blok 3B hebben een hoogteverschil van 60 cm tussen voortuin en achtertuin, voor dit ontwerp hebben we dit hoogteverschil ingezet als ruimtelijke kwaliteit van de woning.