Toelichting door GGH Architecten - Het pomphuis heeft een trechtervorm, zowel in het horizontale vlak alsook in het verticale vlak, om de doorvoer van het water dwars door de dijk richting Waddenzee te symboliseren. De 2 zijwanden, in het verlengde van het aanvoerkanaal, zijn dichte schijven. De kopse wanden, waar het water als het ware in gaat en uitstroomt, zijn ‘open’ en transparant, kloppend met de openingen in een trechter. De transparantie voorziet inkijk en zicht op de pompen in het gemaal voor passanten, zowel vanaf de zijde van het aanvoerkanaal alsook vanaf de dijk.
Het afvoerkanaal dwars door de dijk is voorzien van een schacht met afsluitklep die uitsteekt boven de dijk. Hier is een zwevend plateau gemaakt met een bankje met uitzicht op de Waddenzee voor passanten.
De opdracht was om materialen te kiezen die onderhoudsarm zijn, bestand tegen het zilte klimaat, sober, en passend bij een civieltechnisch werk. Gekozen is voor basaltkeien( identiek aan de basaltkeien aan de zeezijde van de dijk), schone beton, verzinkt staal, aluminium, glas en GVK (glasvezelversterkte kunststof) voor de hekwerken en de vloerroosters. Het vijfde vlak, het hellende dak, is als sedumdak uitgevoerd, met respect voor het omliggende groene landschap. Deze is goed zichtbaar vanaf de dijk.
De aansluitdetails tussen de verschillende materialen zijn eenvoudig gehouden, waardoor de bouwdelen een eerlijke en logische uitstraling hebben gekregen.
Provada