Toelichting door Denkkamer architectuur en onderzoek - Het monument is het restant van de oude R.K. Jongensschool (1871-1977) en oorspronkelijk gebouwd als uitbreiding en nieuwe representatieve entree van de oude school. De overige bebouwing van de oude school is bij de aanleg van de Komweg afgebroken. In de tijd van de school werd de statige entreepartij aan de Schoolstraat gebruikt door personeel en schoolbezoek.
Bij de transformatie tot tandartspraktijk is er gekozen om de gasten via dezelfde informele achterom het pand binnen te laten komen als vroeger de schoolkinderen. Hierbij is de uitbreiding aan de Komweg met entree en ontvangst opgevat als een buitenruimte. Een gemetselde schansmuur organiseert privacy voor de wachtende gasten en legt een ruimtelijke verbinding met de naastgelegen voormalige rectorswoning. Een patio introduceert groen in de ontvangstruimte en versterkt het idee van een schansmuur waar achter een buitenruimte ligt. De glazenconstructie creëert het comfortabele binnenklimaat. En zorgt voor de transparante koppeling met het bestaande monument waardoor de gesloten oude achtergevel goed zichtbaar blijft. In de achtergevel zijn de oorspronkelijke openingen ingezet om tot de receptie en de behandelkamers te komen.
De materialisatie van de nieuwe glazen uitbouw is opgebouwd uit blank geanodiseerde aluminium vliesgevel portalen. Het glazen dak is een taps toelopend hellend vlak waardoor ieder portaal en glasvlak anders van maat is. Aan de straatzijde is het hoogste punt van de vliesgevel en is de bovenlijn horizontaal gehouden. Hierdoor krijgt de uitbouw meer allure. De glas-op-glas aansluitingen en de rustgevende herhaling van de vliesgevel portalen dragen bij aan de transparantie van de wachtruimte.