Toelichting Team V Architectuur - Het meest zichtbare intelligente onderdeel van het Atlasgebouw is de nieuwe slimme gevel. De nieuwe gevel is gemaakt met triple glazing met aan de binnenkant een dubbel doek bestaand uit binnenzonwering en lichtwering. Hierdoor evenaart deze ‘eenvoudige’ vliesgevel de Rc-waardes van een dubbele huidfaçade. Op koude nachten laat het gebouwbeheersysteem de reflecterende binnenzonwering zakken, zodat de gevel een extra isolatielaag krijgt. Op zomernachten opent het systeem de parallelle uitzetramen, zodat het gebouw wordt doorspoeld met frisse lucht. Bovendien kunnen alle gebruikers de ramen zelf bedienen.

Behalve het betonnen casco hebben we ook de staalconstructie in de gevel en de tussenvloeren behouden. De bestaande stalen gevelstijlen dragen de nieuwe vliesgevel, waardoor het karakteristieke gevelritme van het oorspronkelijke ontwerp intact blijft.
Door alle ingrepen gaat de CO2-uitstoot van het gebouw met zo’n 80 procent omlaag, terwijl het aantal ‘bewoners’ van het gebouw meer dan verdubbelt.
In samenwerking met de gebouwbeheerders, het Intelligent Light Institute van de TU/e en Philips voorzien we het hele gebouw van Smart Energysaving Lighting. Dat is intelligente LED verlichting, waarvan elk lichtarmatuur is uitgerust met een apart IP-adres en diverse sensoren. Hierdoor is elke lamp afzonderlijk aan te sturen en zijn de sensoren individueel uitleesbaar; dit alles op basis van het IP-adres. Het doel hiervan is tweeledig: het zorgt voor energiebesparing en maakt het gebouw geschikt als Living Lab voor onderzoek.
Atlas heeft een BREEAM Outstanding-oplevercertificaat ontvangen met een 96,01%-score. Hiermee staat Atlas bovenaan de BREEAM-ranglijst van duurzaamste onderwijsgebouwen ter wereld.