Toelichting Neutelings Riedijk Architecten - Naturalis, het Nederlandse kennisinstituut voor biodiversiteit, kende de laatste decennia een exponentiële groei waardoor een renovatie noodzakelijk werd.
Het nieuwe toekomstbestendige Naturalis biedt state-of the-art faciliteiten voor meer dan 200 onderzoekers die bijdragen leveren aan globale vraagstukken. Tegelijk biedt het nieuwe museum de kans om het publiek de schoonheid en rijkdom van de natuur te tonen.
De gevel van het centrale atrium bestaat uit een driedimensionale betonnen draagstructuur in de vorm van in elkaar grijpende moleculen, als een kantwerk van ovalen, driehoeken en zeshoeken. Het gefilterde licht dat door de cirkelvormige ramen binnenvalt versterkt de monumentaliteit van het gebouw.
Op de begane grond liggen de openbaar toegankelijke functies zoals het restaurant, de winkel en een tentoonstellingsruimte waarin Naturalis de wetenschappelijke kant van het instituut toont. De stapeling van de zalen wordt naar boven toe geleidelijk smaller met daarin uitgespaard een trap die als een bergpad omhoog gaat. De tentoonstellingszalen zijn ten opzichte van elkaar verschoven en met hun grote vrije overspanningen bieden de zalen voldoende ruimte om de 66 miljoen jaar oude T. rex Trix een ereplek te geven.
De tentoonstellingszalen zijn aan de buitenkant bekleed met natuurstenen blokken in horizontale lagen, waardoor het lijkt of het gebouw onderdeel is van een geologische structuur. In de gebruikte travertin steensoort hebben zich in miljoenen jaren natuurlijke kristallen gevormd die voor een glinstering zorgen. Deze aardlagen in de gevel worden onderbroken door friezen van witte, betonnen elementen, ontworpen door modeontwerpster Iris van Herpen. Op uitnodiging van Neutelings Riedijk Architecten ontwierp zij in totaal 263 panelen, geïnspireerd door de collectie van Naturalis. Door een speciaal voor dit ontwerp ontwikkelde techniek, lijken de betonnen vormen zijdezacht. De Nederlandse ontwerper Tord Boontje toont in het museum bijna honderd opvallende en kleurrijke wandpanelen als visuele verhalen over de wonderlijke wereld van de natuur.