Toelichting Team V Architectuur - Het voormalig hoofdgebouw, ontworpen door Van Embden, had een van de eerste vliesgevels van Nederland. Door de stalen gevelconstructie te behouden, de tussenvloeren te hergebruiken en de ruimtelijkheid van de onderbouw terug te brengen, is de architectonische kwaliteit van het oorspronkelijke ontwerp behouden.
Met de renovatie is de ruimtelijkheid van de centrale hal hersteld. De meest opvallende ingreep in deze, door een betonnen tafelconstructie bepaalde, hal is de toevoeging van de rode trap, die tot bovenin de hoogbouw zigzagt. Alle gedeelde voorzieningen, zoals collegezalen en studieruimtes zijn rond de trap gepositioneerd. De trap is de verbindende factor tussen de twee faculteiten die aan weerszijden zijn ondergebracht.
Op basis van de bestaande staalconstructie is een nieuwe vliesgevel ontworpen die de isolatiewaarde van een bakstenen spouwmuur evenaart en de transparantie van de oorspronkelijke gevel behoudt. Op koude nachten laat het gebouwbeheersysteem de reflecterende binnenzonwering zakken, zodat de gevel een extra isolatielaag krijgt. Op zomernachten opent het systeem de parallelle uitzetramen, zodat het gebouw wordt doorspoeld met frisse lucht. De verticale vinnen op de gevelstijlen zorgen voor doorvalveiligheid, accentueren de interne organisatie met dubbelhoge ruimtes, en brengen dynamiek en diepte in het gevelbeeld. Het gebouw heeft een ‘Smart Energysaving Light’-systeem, dat het mogelijk maakt met een smartphone voor elke werkplek o.a. het licht aan te passen. Het systeem is ontwikkeld met TU-onderzoeksgroepen, die het gebouw als in situ lab gebruiken.
Atlas heeft een BREEAM Outstanding-oplevercertificaat ontvangen met een 96,01%-score. Hiermee staat Atlas bovenaan de BREEAM-ranglijst van duurzaamste onderwijsgebouwen ter wereld.