ARC19: IKC De Leister Igge Opeinde - LIAG architecten en bouwadviseurs

Door anders te financieren en goed samen te werken kunnen oude scholen succesvol worden gerenoveerd. Dat heeft IKC De Leister Igge in Opeinde (gemeente Smallingerland) bewezen. In een traditionele setting zou er alleen budget zijn geweest voor achterstallig onderhoud. Nu staat er een compleet gerenoveerde Nul-op-de-Meter-school zonder gasaansluiting, die klaar is voor de toekomst.

Comfortabel en gezond gebouw

Toelichting LIAG architecten en bouwadviseurs - De Leister Igge is de eerste bestaande school in Nederland die verbouwd werd tot een duurzaam IKC. De Leister Igge wekt nu op jaarbasis net zoveel energie op als dat het gebruikt. Een systeem met zonnepanelen, lokale luchtbehandelings-units per ruimte (voor verwarmen en koelen), verbeterde isolatie, nieuwe kozijnen voorzien van HR+++ glas en LED-verlichting dragen hieraan bij. Het ontwerp speelt ook in op de benodigde flexibiliteit. Deze voorziet in nieuwe type ruimten zoals de leerpleinen en het speellokaal. De mogelijke koppeling van deze ruimten en de gangzone maakt nieuwe onderwijsvormen en bijvoorbeeld voorstellingen mogelijk. De multifunctionele nieuwe trap, die ook als tribune/speelelement en opbergruimte fungeert speelt hierin een cruciale rol. Een comfortabel, gezond en eigentijds schoolgebouw met een goed binnenklimaat is het resultaat.

foto: Mart Stevens

Innovatief concept

Met de zes weken durende renovatie heeft de school een gebouw gekregen dat vergelijkbaar is met nieuwbouw, maar voor zowel het schoolbestuur als de gemeente heeft het veel minder geld gekost. Het consortium Grenovation (bestaande uit Meerbouw Rotterdam, LIAG en DAIV Groep) waren samen verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw. De gemeente en het schoolbestuur investeerden allebei. Zo legde het schoolbestuur de volledige vergoeding in die ze krijgt van de Rijksoverheid voor energie en onderhoud. Dit is mogelijk omdat Grenovation garanties heeft gegeven dat er gedurende 20 jaar geen extra kosten zullen zijn voor onderhoud. Een sterk staaltje samenwerken aan innovatie. Het project toont daarmee aan dat we bestaande schoolgebouwen zo kunnen upgraden dat deze de volgende 40 jaar weer mee kunnen. Nieuwbouw is niet meer nodig.