Toelichting Affaire d'Architecture - Hangars, paviljoens, tuinen en bruggen zijn als in een collage naast en op elkaar geplaatst. Dit dynamische geheel functioneert volgens haar eigen wetten en geeft het onvoorziene een plek. Als een ‘work in progress’ dat haar bewoners de kans geeft het in bezit te nemen en af te maken.
Door de gebouwen te stapelen ontstaat er ruimte voor een gemeenschappelijke tuin; een luxe groene oase in het midden van al het asfalt en beton van het omliggende gebied.

De twee hoofdgebouwen in de vorm van hangars torenen hoog boven de tuin, als basaltstenen blokken. De kantoren, werkplaatsen en ateliers zijn weliswaar ruig en onafgewerkt, maar hebben fijne verhoudingen en een eigen sfeer.
Bovenop de grootste hangar, het Werkgebouw, ligt een openbaar plein met daaraan paviljoens van hout en staal. Ze herbergen kleinschalige kantoren en een restaurant met privé-buitenruimtes. Ze zijn licht en elegant en hebben een fantastisch uitzicht over de havens van Amsterdam. Middenin het plein ligt een verdiepte patio, een verborgen ‘pocket park’, waar de ateliers in de hangars op uitkijken.
Gele stalen bruggen geven toegang tot de daken en functioneren als krachtig oriëntatiepunt. Ze rijgen het complex naadloos aaneen en leggen door hun openbare karakter een verbinding met de omgeving.

In dit tijdperk van privatisering worden onze steden geconfronteerd met een grote uitdaging: Investeringen in het publieke domein hangen steeds meer af van de private sector. Het team Imagewharf heeft met deze ontwikkeling getracht bij te dragen aan een nieuw sociaal en stedelijk perspectief.