ARC19: Klimaat adaptieve plafondtegel - MIS7

Laten zien dat altijd iets verbeterd kan worden en waarde kan worden toegevoegd.

Toelichting MIS7 - Het project begon met het staren achter mijn bureau naar het plafond: "verrek,die plafondtegels van systeemplafonds zien er al jren hetzelfde er uit. Wat saai!. Kan daar niet iets meer mee?" En zo werd de klimaatplafondtegel ontworpen, gemaakt en toegepast.

Het idee hier achter is dat je overdag een overschot hebt aan warmte en licht. Zou je dit niet kunnen opslaan en automatische ter beschikking stellen als daar behoefte aan is? En zo werd een systeemplafond gemaakt met daarin een aantal technieken. Een zout, PCM, zodat een overschot aan warmte wordt opgeslagen en vrij wordt gelaten als de omgevingstemperatuur weer dealt. Om voor de gebruiker dit zichtbaar te maken, is met cijfers de temperatuur weergegeven. Kleurt hij blauw, dan koelt hij en kleurt hij rood, dan verwarmt hij. Ten twee is een mini zonnepaneel ingebouwd verbonden met een mini-accu, lichtsensor en een LED. Overdag dempt licht uit via het materiaal, maar wordt nu omgezet tot een stroom welke de LED voedt, zodra de sensor bemerkt dat het donkerder wordt. Ten derde is de tegel geverfd met glow-in-the-dark verf, voor een extra belevenis effect. We beogen hiervan een schoolproject te doen met de organisatie www.ecoschools.global.

Stel eens voor ieder jaar techniek klas dat een paar tegels worden gemaakt voor de school zelf met een eigen unieke handtekening? Uiteraard voorzien van een QR code zodat de leerlingen later altijd kunnen zien welke zij ook al weer hadden gemaakt! Mooie combinatie van educatie en verduurzamen scholen!