ARC18: Blaak 16 Rotterdam - DZAP

Het project behelst de complete renovatie van een kantoorgebouw midden in het centrum van Rotterdam. Blaak 16. Een niet erg opvallend gebouw uit de 70-er jaren, maar door het citaat van Lucebert verheven tot landmark van de stad. Ingehaald door de tijd en afgedaan als gedateerd en onaantrekkelijk. Gelukkig opgemerkt door de nieuwe eigenaren en door DZAP nieuw leven ingeblazen.

Toelichting: DZAP

Blaak 16 was oorspronkelijk zeer innovatief en één van de eerste prefab gebouwen van Nederland. Echter door de tand des tijds, intensief gebruik en verouderde techniek was het pand nagenoeg onbewoonbaar. Hoewel de eigenaar heeft getwijfeld tussen renovatie en nieuwbouw, is de voorkeur gegeven aan renovatie. Door de prefab gevel was sloop van de schil relatief eenvoudig. Alleen het betonnen geraamte is overeind gebleven. Hierdoor is het pand na renovatie technisch gezien nieuw.

Kwaliteit

Ondanks de crisisjaren is gekozen om een hoogwaardig pand te realiseren, wat recht doet aan de prominente locatie. DZAP heeft haar jarenlange ervaring ingezet om een kantoorgebouw te maken dat volledig voldoet aan de hedendaagse kantoorbewoner.

Vormgeving

Bij het herontwerpen van de gevel is een brug geslagen tussen de monumentale bebouwing aan de Zuidblaak en de eigentijdse hoogbouw in het Maritiem kwartier. De gevels aan de Blaakzijde hebben een steenachtige afwerking gekregen, met een strenge ritmische verdeling van de raamsparingen als eigentijdse verwijzing naar de klassiek vormgegeven buurpanden. De overige gevels zijn uitgevoerd in een volledig glazen gevel. Door het contrast in gevelafwerking ontstaat er tegelijk een opdeling van de gevel aan de Blaak, waardoor het gebouw zich slanker en rijziger in het straatbeeld voegt.

Geveldetail

Bij de vormgeving van de glazen gevel is getracht de gevel zo transparant mogelijk te laten lijken. Tegelijkertijd moest de hoeveelheid glas, door de duurzaamheidsambitie, sterk worden gereduceerd. Door het toepassen van een shadowbox constructie is het gelukt de gesloten delen toch diepte en transparantie te geven, zodat de gevel levendig blijft en als één geheel wordt ervaren.