ARC18: Project Milestone - Houben / Van Mierlo

In project Milestone wordt het eerste bewoonbare huis gerealiseerd dat rechtstreeks uit de printer komt rollen. De woning wordt de eerste van vijf woningen van 3D-geprint beton, die na elkaar worden gerealiseerd terwijl het onderzoek naar de techniek in ontwikkeling blijft. Hierdoor kunnen nieuwe innovaties binnen het project zelf worden geïmplementeerd. Project Milestone kan om vele redenen als mijlpaal worden gezien. Niet alleen vanuit het oogpunt van de technologie en de bouwers, maar ook vanuit het ontwerp, de gemeente, de toekomstige bewoner en de verhuurder.

toelichting door Houben / Van Mierlo

In project ‘Milestone’ worden de eerste bewoonbare 3D-betongeprinte woningen ter wereld ontworpen en gerealiseerd door een consortium met partijen uit de industrie, overheid, het onderwijs en de markt. Het 3D-betonprinten, een innovatieve geïndustrialiseerde bouwtechniek, wordt hier ingezet om bijzonder maatwerk te maken. Alle partners laten hier op bijzondere wijze hun innovatiekracht zien en Gemeente Eindhoven bevestigt hiermee nog eens een bijzondere vestigingsplaats te zijn voor de hightech maakindustrie.

Uiteindelijk zal het project vijf huizen tellen, waarbij zowel de technologie van het printen als het ontwerp van de woning steeds complexer zal worden. Wordt de gelijkvloerse eerste woning nog off-site geprint, de twee verdiepingen tellende vijfde woning zal geheel on-site worden vervaardigd. De ontwikkeling van de 3D-beton printtechniek zal dan ook prachtig waarneembaar zijn. Voor de samenwerkende partners is Milestone echter nadrukkelijk geen experiment. Zij zien de ontwikkeling als een omvangrijke innovatie die disruptief kan zijn voor de (woning)bouwsector. Beton is immers het meest gebruikte bouwmateriaal ter wereld.

Het ontwerp staat niet alleen als een huis, het futuristisch design is er eveneens in geslaagd om tijdloos te zijn. Het ontwerp vloeit voort uit de typische mogelijkheden van de nieuwe techniek. De 3D-printtechniek geeft namelijk vormvrijheid, waar traditioneel beton heel rigide is qua vorm. Die vormvrijheid is hier gebruikt om een ontwerp te maken waarmee de woningen natuurlijk opgaan in hun bosrijke omgeving, als zwerfkeien. Alsof de vijf gebouwen zijn achtergelaten en altijd al hebben gestaan in deze bosrijke oase.