toelichting door ConverseArchitects
Door de jaren heen heeft ConverseArchitects landelijk al vele onderwijsgebouwen gerealiseerd. Midden in het ontwikkelgebied van het project “Hart van Zuid” in Rotterdam werkten wij onlangs aan kwaliteitsverbetering en uitbreiding van het bestaande gebouw van het Hoornbeek College. Een aan een beperkt budget gebonden design and build opdracht, in samenwerking met Ballast Nedam aan de rand van het Zuiderpark.
De ruimtelijke kwaliteit van het object aan de Carnissesingel was door opeenvolgende verbouwingen en gevelrenovaties volledig verstoord. Er was sprake van een bedompte entreesituatie met onoverzichtelijke, kleine aula. Dit terwijl samenkomen een belangrijk uitgangspunt is in het reformatorisch onderwijs. In dit project ging het dus om het creëren van structuur en een nieuw centraal hart. Met en multifunctionele aula die als lunch- en samenkomstruimte gebruikt kan worden en een specifiek leerlandschap biedt aan ruim 1.700 middelbare scholieren waarvan school en ouders zich normeren aan de theologische kernwaarden van Johannes Hoornbeek.
Het was onze persoonlijke opgave om de geloofsidentiteit van onze opdrachtgever te laten weerspiegelen in de architectuur. We hebben dan ook goed gekeken naar tijdgenoten van Hoornbeek zoals Frans Hals, Voetius en Pieter Jansz. Saenredam. De verfijnde tekeningen en schilderijen van kerkinterieurs van deze laatste kunstschilder inspireerde ons om door te denken in lijnen en lijnperspectief. Door soms letterlijk lijnaccenten aan te brengen hebben wij belangrijke ruimtes met elkaar verbonden en licht gecreëerd. Ook in de buitengevels is het lijnenspel aangezet in het metselwerk. Het bestaat uit verschillende metselverbanden (wild en stand) waardoor horizontale vlakken ontstaan.
Verder werkten wij zo veel mogelijk met pure, duurzame materialen en is ook het interieur geïnspireerd op lijnen en kleuren van het Hollandse landschap en de natuur. Blauw van de lucht, het water, regen, het wolkendek, het gras, de oogst op de akker, de polder, het riet en de kleur van de aarde. Ook de gebruikte okergele bakstenen zijn hierop geïnspireerd. Het is een gemêleerde handvorm waardoor de vorm ambachtelijk en authentiek is en er tevens verschillende kleurnuances zichtbaar zijn.