ARC18: WaterBar - Groenewoud/Buij

De WaterBar is een uit 300 unieke aluminium panelen opgetrokken paviljoen in de vorm van een H2O molecuul op de WaterCampus in Leeuwarden. Het biedt omwonenden, studenten en bedrijven gelegenheid om te experimenteren met de kweek en bereiding van eetbare waterplanten en het organiseren van een breed scala aan activiteiten op het gebied van cultuur, educatie en proeverijen.

toelichting door Groenewoud/Buij

Het ontwerp van de WaterBar is van de Leeuwarder kunstenaars Gerard Groenewoud en Tilly Buij, waarbij zij hebben voortgebouwd op de Spaceplates constructiemethode, ontwikkeld door het Deense vormgeverscollectief N55 en Anne Romme.

Er is een dubbelgekromde ruimte gecreëerd zonder constructief skelet, met behulp van enkel plaatvormige elementen. Deze zijn zo ontworpen dat geen enkel onderdeel hetzelfde is, in een Voronoi-diagram. De verdeling van druk zoals die bijvoorbeeld tussen de bellen van schuim plaatsvindt, bepaalt het patroon, dat in tal van natuurlijke processen te herkennen is.

Dit bijzondere bouwwerk is, evenals de omringende proeftuin voor eetbare waterplanten, het resultaat van een community art project dat de totstandkoming van de watertechnologiecampus sinds 2013 begeleidt. De samenstelling van het watermolecuul vormt een passende plattegrond om de ruimte in te delen: het zuurstofatoom als grootste biedt plaats aan groepen bezoekers, het ene waterstofatoom herbergt een keuken en bar en het andere een ecotoilet.

Omdat alle gebruikte materialen en onderdelen demontabel zijn is de WaterBar tevens circulair in de zin dat het geheel ook verplaatst en elders weer opgebouwd kan worden of in zijn basismaterialen te recyclen is.