Toelichting door Architecten|en|en & Studio Leon Thier
De huisvesting van het Augustinianum bleek niet meer geschikt voor de eisen van de huidige tijd. Besloten werd om een compacte nieuwbouw te realiseren met als centraal ontwerpidee de Agora, het symbool voor ontmoeting in het hart van de school. Rondom dit bijzonder leer- en pauzelandschap liggen de mediatheek en op verschillende verdiepingen de diverse ‘Vakdomeinen’ gericht op alfa, bèta en gamma.
Het ontwerp past bij de sportieve en culturele ambities van de school. De inrichting is geheel afgestemd op het creatieve onderwijs binnen het Augustinianum. Onder de oplopende tribune van de Agora, bevindt zich op de begane grond de ‘underground’ met ruimten voor drama, muziek, kunst en cultuur. Vanuit de opgetilde sportzalen kijkt men via grote vensters uit over de sportvelden.
Door de klaslokalen en stafruimten aan de buitengevels te leggen, ontstaat rondom de Agora een flexibele zone met allerlei functies. Deze flexibiliteit is bereikt door een slimme flexibele constructie van een dragende buitengevel, een gevel van dragende elementen aan de Agora en dragende elementen in één van de twee gangwanden. De transparante binnenwanden zorgen voor een ruimtelijke ervaring waarbij ontmoeting en inspiratie gestimuleerd wordt.
De Agoravloer loopt in terrassen op tot de eerste verdieping, waardoor een leer- en pauzelandschap ontstaat dat ook kan dienen als tribune bij voorstellingen.
Het podium voor deze tribune loopt van binnen naar buiten door, slechts gescheiden door een groot theaterraam met uitzicht op het groen. In dit venster is het fraaie glas-in-loodraam met een afbeelding van St. Augustinus uit het oude schoolgebouw opnieuw opgenomen. Boven het podium ligt de centrale Mediatheek, een mooie hoge studieruimte.
Een opgetild dak boven de Agora zorgt voor veel daglicht in de centraal gelegen Agora en de aangrenzende ruimten. Het daglicht wordt gefilterd door toepassing van translucente panelen. Doordat daglicht op deze wijze tot in het hart van het gebouw kan door dringen, ontstaat een prettig gebouw, met een zeer efficiënte opzet, die een grote mate van flexibiliteit in zich draagt.
Aan de buitenzijde biedt de mediatheek samen met het Buitenpodium een kenmerkend beeld richting de groene Geldropseweg. De Agora en het podium zijn in het dagelijkse leven van de school een geliefde plek voor de pauze. Bij mooi weer is er rondom de school tevens voldoende pauzegelegenheid in het groen. In de zomermaanden wordt het buitenpodium ingezet voor open lucht voorstellingen.
In de gevel verwijzen A-vormige prefab elementen naar de A van Augustinianum en de gevelelementen in het oorspronkelijke gebouw uit de jaren ’50.
“De architecten creëren met hoofd, buik en hart waardoor het ontwerp bij je past en raakt.”
Maarten de Veth, rector