Toelichting: Hans van Heeswijk architecten
Ontwerpen en ontwikkelen
In Amsterdam is een groot gebrek aan betaalbare woonruimte in het middenhuursegment. Vesteda heeft daarom besloten om met dit project extra woningen in dit segment te realiseren. Ondanks de matige bouwkundige staat van de bestaande galerijflat zag Hans van Heeswijk architecten de kans om het galerijflatgebouw te upgraden naar een hoogwaardig wooncomfort. Veel ingrepen, zoals het ontwikkelen van de daktuin of het toevoegen van penthouses zijn tijdens het ontwerpproces ontstaan, waarbij tekenen en rekenen hand in hand gingen. Slim investeren, maar ook kwaliteit realiseren voor een lange termijn. De kansen die zich aandienden zijn in dit project maximaal benut. De keuze voor een ingrijpende renovatie in plaats van sloop/nieuwbouw past bij de huidige ideeen over circulariteit en duurzaamheidsambities.
Doelgroep en branding
Bij aanvang is goed nagedacht over de juiste doelgroep voor het gebouw. Starters die op de Zuidas en aan de VU werken, bleken de ideale match. Voor deze doelgroep is het woonconcept “Share and Create” ontwikkeld. Compact wonen met een hoge kwaliteit en extra ruimte om samen te delen. Het samen delen van voorzieningen is duurzaam en faciliteert ontmoetingen, uitwisseling en community.
Kunst speelt een belangrijke rol bij de branding van De Boel en versterkt de eigen en herkenbare identiteit. De bekende Street Art kunstenaar Victor Ash is gevraagd de steigerende stier van “De Boel” te ontwerpen en op de metershoge kopgevel te schilderen. Deze stier is een verwijzing naar the bull market aan de Zuidas als het financiële hart van Nederland.
Woningen en daktuin
Door waardering van de bestaande kwaliteiten en het secuur toevoegen wat beter kan is op effectieve wijze een hoogwaardig eindresultaat behaald en een nieuwe eigentijdse samenhang ontstaan . De bestaande woningen zijn energiezuinig gemaakt en bieden nu een aantrekkelijk eigentijds wooncomfort. Tien woningen op de bovenste verdieping zijn uitgebreid tot penthouses en op het dak is een gemeenschappelijke daktuin aangelegd. De daktuin vormt een vijfde groene gevel met extra CO2 compensatie en absorptie van fijnstof en draagt hierdoor bij aan een goede ecologische balans. Het regenwater wordt gebruikt voor de irrigatie van de beplanting. De daktuin is uitgevoerd als een polderdak en kan 50.000 liter water bufferen, wat de overvolle riolering van de Zuidas ontlast.
Mobiliteitsconcept
De garageboxen op de begane grond zijn omgebouwd tot stalling voor elektrische auto’s. De bewoners en medewerkers van De Boel delen tien BMW i3’s als onderdeel van het duurzame Share and Create mobiliteitsconcept. De glazen deuren maken dit zichtbaar en zorgen voor een levendige gevel.