ARC18: Van buurtboom naar buurthuis - Mulders vandenBerk Architecten

De tijdelijkheid van het buurthuis is alles bepalend voor het ontwerp. Alles moet eenvoudig gedemonteerd en gerecycled kunnen worden.

toelichting door Mulders vandenBerk Architecten

Het buurthuis, huis voor de wijk, is een tijdelijke vervanging vanwege de verbouwing van het permanente buurthuis. Deze tijdelijkheid is bepalend geweest voor het ontwerp. Uitgangspunt is dat alles gedemonteerd en/of gerecycled moet kunnen worden.

Als basis is gebruik gemaakt van demontabele units (bouwketen). De schakering van de units zorgt voor een bruikbaar maar afzichtelijk gebouw op deze zeer zichtbare locatie.

Om het gebouw een herkenbare en autonome identiteit te geven is een planken hekwerk in cirkelvorm om de units geplaatst. De planken zijn afkomstig van omgewaaide en gerooide bomen uit de omliggende straten. Deze buurtbomen zijn van pictogrammen voorzien die verwijzen naar het gebruik van het buurthuis; dansen, kaarten, muziek, lezen, eten etc. Deze uitgefreesde pictogrammen perforeren het hekwerk waardoor het niet meer hermetisch gesloten is; vanaf de straat is zichtbaar dat er buurtbewoners aanwezig zijn.

Als de renovatie klaar is dan worden de units weer opgeladen en kan het hekwerk versnipperd worden en uitgestrooid worden in de plantsoenen en parken van de Rivierenbuurt.